Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
hardlopen slimmer

Wetenschappelijk bewezen: hardlopen maakt je slimmer

Elke vorm van beweging is gezond, maar wist je ook dat je van hardlopen slimmer wordt? Ben je toch van plan om te sporten, steek dan een tandje bij! Misschien vind je wel ergens een cursus Start to run en word je op de koop toe een echte bolleboos!

Frontale cortex

Uit een recent onderzoek blijkt dat hardlopen vooral de frontale cortex van onze hersenen goed doorbloedt. De frontale cortex regelt planning, besluitvorming en concentratievermogen. Tot deze conclusie kwam een recent onderzoek. Daarin vergeleek men dit deel van de hersenen bij mensen met een zittend leven en bij actieve proefpersonen. De actieve deelnemers aan het onderzoek deden vaak aan hardlopen, een aërobe sport. Tot aërobe training rekenen we alle sporten die het uithoudingsvermogen verbeteren en de vetverbranding verhogen. Hoewel het onderzoek alleen over hardlopen ging, is het perfect mogelijk dat je ook slimmer wordt door zwemmen of touwtjespringen. Hoe dat komt? Dit soort sporten zorgt ervoor dat de neuronen in de hippocampus worden gestimuleerd. En juist in de hippocampus staat het vermogen om dingen aan te leren (en ze ook te onthouden!) centraal staat. Hoe vaak moet je nu sporten om dit effect te bereiken? Volgens de onderzoekers is een half uurtje intensief lopen voldoende. Is hardlopen echt niks voor jou?

Lees meer over de voordelen van zwemmen voor je gezondheid.

Aërobe én anaërobe training

Een gelijkaardig onderzoek uit Finland stelt dat het effect van hardlopen 3 x zo groot is als van een krachttraining, ook wel anaërobe training genoemd. Zoals we al zeiden geeft dit onderzoek je misschien een duwtje in de rug om te starten met een hardloopcursus. Want zomaar ineens 30 minuten hardlopen is niet voor iedereen weggelegd. En wil je een hoog aantal calorieën verbranden? In dat geval combineer je het best aërobe en anaërobe oefeningen. Wissel bijvoorbeeld hardlopen af met buikspier-en andere fitnessoefeningen. Door die afwisseling wordt je sportmoment niet alleen leuker, maar ook makkelijker vol te houden.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"