Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
anti-stressmiddel

Wist je dat dit mineraal het perfecte anti-stressmiddel is?

Het mineraal magnesium heeft de reputatie een echt anti-stressmiddel te zijn. Desondanks hebben we vaak een tekort aan dit mineraal. Het werkt dan ook langs beide kanten: stress put de magnesiumreserves uit, terwijl magnesium stress net tegengaat. Hoe meer magnesium je tekortkomt, hoe meer stress je hebt. Tijd om die vicieuze cirkel te breken!

Het wondermineraal

Magnesium kan ook wel het wondermineraal genoemd worden. Elk orgaan in ons lichaam zoals het hart, de nieren en onze spieren, heeft dit mineraal nodig. Het is aanwezig in bijna al onze lichaamscellen en het draagt bij aan veel van onze lichaamsprocessen, waaronder dus: verminderen van stress. Onderzoek toont aan dat meer dan 60% van de mensen op onze wereld een tekort heeft aan dit wondermineraal. Het is dan ook niet te verwonderen dat we in de westerse wereld met zoveel stress kampen. Dat affecteert onze gezondheid, omdat het mineraal een hoofd- of bijrol speelt in maar liefst meer dan 300 enzymatische processen.

Wat doet het met ons?

Het mineraal heeft een rustgevende werking en doet ons goed slapen. Wie veel magnesium opneemt, kan beter ontspannen en heeft beter werkende bloedvaten en een wakkerder brein. Het is dus essentieel voor wie stressvrij - of toch met minder stress - door het leven wil gaan. anti-stressmiddel De oorzaak van dat magnesiumtekort ligt ironisch genoeg net bij een teveel aan stress. Hoe meer stress, hoe meer het magnesiumgehalte wordt uitgeput. Daardoor komt er meer adrenaline vrij, waardoor je lichaam in een permanente staat van stress verkeert. Dat heeft het tegenovergestelde effect van wat je wil bereiken: prikkelbaarheid, energietekort, nervositeit, migraine, depressie, hoofdpijn, vermoeidheid en ga zo maar door.

Maak de juiste voedselkeuze

Wie deze symptomen ervaart kan gelukkig zijn magnesiumgehalte makkelijk opkrikken. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is al een eerste stap in de goede richting. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere chocolade, peulvruchten, groene groenten zoals broccoli, spinazie en rucola, en uiteraard ook mineraalwater. Alcohol laat je maar beter achterwege wanneer je een tekort aan magnesium hebt.

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon dat dit mineraal bevat, is dus het perfecte anti-stressmiddel!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"