Wist je dat er verschillende soorten honger zijn?
Een hongergevoel: we kennen het allemaal. Een rommelend gevoel in de buik, een vage buikpijn en een energiedipje doen je eraan denken dat het tijd is om brandstof bij te tanken. Honger is een beschermingsmechanisme vanuit ons lichaam. Een soort alarm dat ons eraan herinnert dat we moeten eten om te overleven. Maar hoe vaak hebben we écht honger? En is er maar een vorm of bestaan er verschillende soorten honger?
Er is vanzelfsprekend een groot verschil tussen een echt hongergevoel, cravings, in de verleiding komen omdat we een stuk taart zien staan of emotioneel eten. Als deze dingen jou bekend voorkomen, dan weet je ook dat ze jouw dieet soms boycotten. Daarom is het belangrijk om te weten dat deze voortkomen uit verschillende soorten honger. We identificeren maar liefst drie vormen die jouw echte hongergevoel vaak in de weg staan.
1. Honger vanuit je hart
In welke categorie 'honger vanuit je hart' thuishoort, is vast niet moeilijk om te raden: emotioneel eten. Veel mensen grijpen naar voeding wanneer ze een slechte dag hebben, in de hoop zich daardoor beter te voelen. In die reep chocolade vinden ze de ultieme troost waar ze naar op zoek zijn. Ten minste: dat denken ze. De kans is namelijk groot dat ze zich na het verorberen van die reep nog slechter voelen dan daarvoor. Nu hebben ze niet alleen een slechte dag, maar hebben ze ook nog eens hun dieet verpest. Zo kan het uit de hand lopen, zeker bij echte emotie-eters die bij de minste tegenslag naar voeding grijpen. Herken je dit probleem bij jezelf? Probeer jezelf bewust te zijn van het feit dat het de emoties zijn die je naar bepaalde voeding doen grijpen. Je zal beseffen dat je eigenlijk helemaal geen honger hebt. Zoek naar andere manieren om je emoties te verwerken of om een beter humeur te krijgen. Liefst een manier die niets met eten te maken heeft.
Lees ook: Een goed humeur dankzij deze 6 simpele trucjes
2. Honger vanuit je hoofd
Deze vorm van honger is er eentje waar veel mensen zich niet bewust van zijn. Honger vanuit je hoofd houdt in dat je eet op zeer regelmatige tijdstippen. Je houdt je eerder aan die tijdstippen dan aan je lichamelijke hongergevoel. Je eet bijvoorbeeld elke ochtend op hetzelfde uur je ontbijt, je lunchpauze vindt elke dag op hetzelfde moment plaats en ook je avondeten wijkt zelden tot nooit af van hetzelfde tijdstip. Hierdoor negeer je de eigenlijke hongersignalen die jouw lichaam uitzendt. Ben jij een geroutineerde eter? Probeer eens een dag iets anders. Luister naar wanneer je lichaam jou vertelt dat het nood heeft aan eten. Op die manier eet je ook vaak minder, omdat je jezelf bewuster bent van wat je nodig hebt en wanneer je daar nood aan hebt.3. Honger vanuit gewoonte
Betrap je jezelf er soms op dat je gedachteloos voor de televisie aan het eten bent? Dan is de kans groot dat je zowel te snel als te veel eet. Omdat je focust op iets anders buiten het eten, zal je makkelijk de signalen van je lichaam negeren die je duidelijk maken dat je eigenlijk genoeg hebt. Het gevolg? Je komt bij want je eet veel meer dan je nodig hebt. Het eten op zich gebeurt automatisch en is eerder een gewoonte geworden in plaats van een bewuste activiteit. Dit kan je helemaal veranderen. Stop met televisie kijken tijdens het eten en ga rustig aan tafel zitten. Creëer een nieuwe gewoonte die jouw dieet wel ten goede komt. Hoe meer je focust op je eten, hoe beter je leert luisteren naar je eigen lichaam en hongergevoel. Ook je dieet zal je dankbaar zijn.
Lees ook: Verdikken we van te snel te eten?
Nu je weet welke verschillende soorten honger er bestaan, zal je minder snel geneigd zijn je dieet te laten verpesten door cravings of emotioneel eten!