Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
navel

Wist je dit al over je navel?

Een navel hebben we allemaal. Het is waarschijnlijk een van de meest vage onderdelen van ons lichaam: het zit er, maar wat doet het eigenlijk? Hier enkele weetjes over je navel.

1. Het is een litteken

navel Je navel is een overgebleven litteken na je geboorte. Het is dus het allereerste litteken dat je ooit oploopt. Voor de geboorte hangt de foetus via de navelstreng vast aan de buik van de moeder, omdat de baby niet kan eten en ademhalen. Via de navelstreng krijgt de baby voldoende voedingsstoffen en zuurstof binnen, omdat in de streng via de bloedvaten stoffen worden uitgewisseld. Bij de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en kan de baby eindelijk zelfstandig ademhalen en eten.

2. Elke navel is uniek

Aangezien het een litteken is, spreekt het voor zich dat dit ook bij iedereen op een andere manier geneest. Geen enkele navel is hetzelfde. Bovendien worden ze ook altijd anders doorgeknipt, wat een andere vorm oplevert.

3. Een putje of een bobbeltje?

minder vlees eten Elke navel ziet er anders uit, maar we kunnen de vormen wel indelen in twee verschillende types. Een putje of een ingedrukte vorm en een bobbeltje of een uitstekend bolletje. Het merendeel van de bevolking zou een putje hebben. Elke navel is uniek, maar de bobbeltjes dus nog net iets unieker. Welke vorm heeft die van jou?

4. Het is een bron van bacteriën

Vergeet bij het wassen dit deel van je lichaam zeker niet grondig schoon te maken. Als je jezelf daar nu wel schuldig aan maakt, zal je dat na dit te lezen zeker niet meer doen: er blijken maar liefst meer dan 2368 verschillende bacteriën te leven in dat kleine putje. Slik.

5. Niet iedereen heeft een navel

navel Ja, er zijn écht mensen die er geen hebben. Wanneer je een foto ziet passeren van iemand in bikini die geen navel heeft, betekent het dus niet automatisch dat er hier photoshop aan te pas kwam. Er bestaat namelijk een aangeboren aandoening, omphalocèle, waarbij de buikwand tijdens de zwangerschap niet goed sluit. Hierdoor ontsnappen de organen uit het lichaam. Tijdens de operatie om die organen succesvol in het lichaam zelf te steken, blijft er enkel een lang litteken over op de buik. In andere gevallen kan een navel gewoon dichtgroeien. Wist jij dit al over je navel?
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo