Word je woest van eetgeluiden? Dan ben je waarschijnlijk een genie... (en zo ga je er op je werk mee om)
Wat is misofonie?
Gemiddeld 6 tot 7 procent van de mensen heeft ernstig last van misofonie. Ze ervaren gevoelens van irritatie, woede en zelfs haat als iemand in hun beurt opvallende eetgeluiden maakt. Opvallend: eetgeluiden worden vaak als het meest storend aangegeven, maar de mensen die last hebben van misofonie worden ook gek van snuiten of hoesten in hun buurt.
Lees ook: Slijmhoest en droge hoest: deze 4 natuurlijke tips zorgen voor snelle verlichting!
Sommige mensen lijden zo erg onder misofonie dat ze niet meer buiten kunnen komen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat mensen met een extreem hoge mate van intelligentie vaak geen achtergrondgeluiden - inclusief het geluid van kauwende mensen - kunnen uitzetten in hun hoofd. De onderzoekers concluderen dat dit natuurlijk niet wil zeggen dat iedereen met misofonie een genie is, maar dat er wel degelijk een verband bestaat tussen de twee.
Bestaat er een oplossing?
De hele dag een noise-cancelling hoofdtelefoon op je hoofd? Dat is natuurlijk waanzin. Je vaker afzonderen kan in veel beroepen ook niet, dus welke oplossingen bestaan er dan wel? Het is geen toeval dat er in restaurants vaak achtergrondmuziek klinkt. Zet op het werk ook een ontspannend muziekje op! Probeer je focus te verleggen op aangename geluiden. Er is vast wel een raam dat je op een kier kan zetten, zodat vogelgefluit zijn weg vindt naar jouw bureau. Draag een hoofdtelefoon en luister naar muziek die de concentratie verhoogt. Of ga helemaal op in alledaagse geluiden rondom je heen. Het roeren in je kopje, het zachte gezoem van de printer... Misschien stelt het je gerust dat die geluiden er altijd zijn (de smakgeluiden van je collega daarentegen niet).
Tot slot is het wel zo fijn als je zélf geen aanleiding geeft tot misofonie. Misschien eet je niet aan je bureau, maar hebben je collega's wel een bloedhekel aan jouw gehoest en gesnuit? Vooral in de winter heb je baat bij deze preventieve, natuurlijke middelen tegen verkoudheid.