Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gelukkiger door de zon

Worden we echt gelukkiger door de zon?

Wie op zonnige dagen langs terrasjes passeert, ziet weinig niet lachende gezichten. Vrolijke mensen die genieten van het goede weer met vrienden of familie en zich amuseren: dat is doorgaans het beeld dat we associëren met zomer. Worden we ook echt gelukkiger door de zon of lijkt dat maar zo?

De eerste fles wijn die je kan delen op een terras of wanneer je eindelijk weer de barbecue kan aansteken na een lange winter. Een wandeling over het strand vergezeld door een warm windbriesje of de vogeltjes die fluiten. Wie wordt er niet gelukkig van? Is het echt het weer zelf dat ons gelukkig maakt?

Gelukshormoon

In de zon maakt je lichaam endorfine aan. Dat is het hormoon verantwoordelijk voor je geluksgevoel, wat zorgt voor onder andere energie en een goed gevoel in het algemeen. De zon maakt je dus echt gelukkig. Bovendien verwijden je bloedvaten in het warme weer, waardoor je relaxter door het leven gaat. Genieten van het leven is des te makkelijker wanneer het zonnetje schijnt.

Vitamine D

Zodra de eerste zonnestralen onze huid aanraken, maken we vitamine D aan. Die vitamine is onmisbaar voor een goede gezondheid. Het versterkt ons immuunsysteem, zorgt voor extra calcium en sterkere botten. Het is bovendien een vitamine die je lichaam zelf niet aanmaakt, daarom kampen zoveel mensen met een vitamine D tekort in de winter. Deze vitamine heeft verder ook een invloed op ons humeur. Het bepaalt of je blij, depressief of gestresseerd bent. Gelukkiger door de zon? Het kan dus.

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

Buiten zijn

gelukkiger door de zon Het geluksgevoel kan ook te verklaren zijn door het feit dat mensen simpelweg meer buitenkomen wanneer de zon schijnt. Iets drinken op een terrasje, gezellige avondjes in de tuin, uitstapjes naar de zee en ga zo maar door. Het goede weer zorgt ervoor dat we meer willen buitenkomen en dat we echt dingen willen doen. Mensen gaan actiever zijn en door die activiteit wordt opnieuw endorfine aangemaakt. Buiten zijn zorgt voor een gelukkiger gevoel.

Gewoonte

De zon zorgt dus voor een groot deel wel degelijk voor ons geluk. Toch is er ook een andere kant van het mooie verhaal. We zijn zo gelukkig wanneer de zon schijnt, omdat we dat warme weer niet altijd hebben. Naarmate het weer warmer blijft, gaat het nieuwe eraf en wordt het eerder een gewoonte. Bij de eerste dagen vol zon lijkt het even alsof alle zorgen verdwenen zijn, terwijl het gewone leven verdergaat. Dat dringt pas door wanneer de zon langere tijd blijft schijnen. Dat betekent uiteraard niet dat we niet kunnen genieten van het warme zonnetje!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"