Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
yoga echte sport

Is yoga eigenlijk een echte sport?

Yoga is een rustige bewegingstechniek waarbij de focus ligt op ademhaling, concentratie en beweging. Is yoga dan een echte sport of niet? Hierover bestaat wat twijfel. Wie sceptisch staat tegenover yoga zal eerder zeggen van niet. Je verbrandt misschien inderdaad minder calorieën dan met een rondje hardlopen of een uurtje intensief fitnessen, maar yoga valt wel degelijk een echte sport te noemen.

Lichte inspanning?

yoga echte sport Yoga wordt vaak onmiddellijk geassocieerd met rustig worden en mediteren en daardoor onterecht buiten de categorie sport geplaatst. Toch is beweging daarentegen een heel groot deel van de activiteit. "Het is een lichte inspanning voor het lichaam" hoor je wel eens, maar je kan uit yoga minstens evenveel lichamelijke voordelen halen dan uit een uurtje zweten in de fitness. Wie twijfelt of yoga wel een echte sport is, kan het misschien eerst even zelf uittesten om te kijken hoe fit, soepel en lenig hij wel is. Wedden dat die personen moeten toegeven dat ze fout zaten? Het is veel meer dan alleen maar wat rekken en strekken op een yogamat. En het grote voordeel eraan? Je hebt geen opgefokt adrenalinegevoel achteraf, maar je voelt je net rustig en helemaal zen. Dat geeft je eveneens voldoende energie om erna nog productief te kunnen zijn.

Lees ook: 3 redenen waarom yoga wél een mannensport is

Verschillende vormen

trillende spieren Alle vormen van yoga worden vaak over dezelfde kam geschoren, terwijl er een heel spectrum aan yoga bestaat dat varieert in de mate van intensiteit. Aerial yoga is bijvoorbeeld meer acrobatisch turnen dan de klassieke yoga op de mat om te mediteren. Bij aerial yoga hang je in een doek die aan het plafond hangt en moet je proberen om daar de balans te houden. Een serieuze uitdaging voor de spieren. Bikram yoga is dan weer iets helemaal anders. Daarin doe je yoga in een ruimte van ongeveer 40°C. Die warmte in combinatie met de intense bewegingen maakt deze vorm van yoga een echte calorieënverbrander. Als er één vorm van yoga is die des te meer aantoont dat yoga een echte sport kan zijn, dan is het deze wel.

Lees ook: Zo verbetert yoga jouw mentale gezondheid

Lichamelijke resultaten

yoga mentale gezondheid In ieder geval zorgt yoga voor zichtbare spieren, meer vetverbranding, een betere conditie en stimuleert de activiteit het afvallen. Allemaal voordelen die bij andere sporten zoals lopen en zwemmen ook te vinden zijn. Dat je misschien minder calorieën verbrandt, betekent niet dat het geen intense work-out kan zijn. Alle beetjes beweging helpen op de weg naar een gezond lichaam!

Lees ook: Zo verbetert yoga jouw mentale gezondheid

Yoga is dus zonder twijfel een echte sport! Ideaal om je spieren te versterken, je uithoudingsvermogen te verbeteren en een kilootje kwijt te spelen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"