Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zelf groenten kweken

Zelf groenten kweken: deze groenten zijn ideaal voor beginners

Zelf groenten kweken is een voordelige en gezonde oplossing als je geen bespoten groenten van de supermarkt wilt eten. Er zijn natuurlijk geen 'slechte' groenten, maar er zijn bepaalde soorten die beter voor je lichaam en gezondheid zijn dan andere. Sommige bevatten meer water, andere weer meer antioxidanten. Van welke groenten wij fan zijn om zelf te kweken lees je hieronder!

Waarom zelf groenten kweken?

zelf groenten kwekenAls je een moestuin onderhoudt, heb je natuurlijk altijd verse groenten. Die groenten zitten vol met alle vitaminen en mineralen die ze kunnen bevatten én je kan ze meteen eten op het moment dat ze rijp zijn. Bespoten groenten die je in de supermarkt koopt moeten eerst vervoerd worden en liggen daarna nog lang in de winkel. Door die tussenstappen verliezen de groenten aan smaak en voedingsstoffen.

Zelfgekweekte groenten en kruiden zijn niet alleen smaakvoller, tuinieren is stiekem ook een fysiek zware inspanning. Zo heb je ineens jouw work-out achter de rug: handig! In de buitenlucht en met je handen werken heeft bovendien een ontspannend effect. Werken in een moestuin is dus duidelijk de ideale manier om je stressgehalte te verlagen en je hoofd leeg te maken. Wij lijsten hieronder enkele groenten op die veel water bevatten en groenten die gemakkelijk zijn om te kweken als beginner.

Lees ook: Het effect van buitenlucht op jouw gezondheid

Groenten die veel water bevatten

Groenten die rijk zijn aan water zijn niet alleen hongerstillend, maar helpen je ook gehydrateerd te houden. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid water te drinken? Eet dan wat meer van de onderstaande groenten! Ook het drinken van SkinnyLove helpt je vlot aan je dagelijkse hoeveelheid water te geraken. Deze groenten zijn daar ideaal voor:
  • Komkommer - Watergehalte: 96,7% Deze zomerse groente, die het meeste water bevat van allemaal, is perfect om toe te voegen aan je salade of te serveren met wat een Craving Killer.
  • IJsbergsla - Watergehalte: 95,6% Bladgroenten zoals spinazie of bladsla bevatten veel vezels en voedingsstoffen zoals foliumzuur en vitamine K, maar qua watergehalte scoort ijsbergsla het hoogst. Voeg dus gerust enkele bladeren toe aan je salade als het warmer wordt.
  • Selderij - Watergehalte: 95,4% Net zoals alle voeding met een hoog watergehalte bevat selderij heel weinig calorieën en veel vezels. Selderij bevat bijvoorbeeld foliumzuur en vitamine A, C en K en hij wordt regelmatig aanbevolen als natuurlijke oplossing tegen zure reflex. Een andere bron van vitamine C is onze Immunity Booster met frisse citrustoetsen!
Lees ook: Je groenten fermenteren levert je dit gezondheidsvoordeel op!

Groenten voor beginners

Heb je nog maar pas ontdekt dat je groene vingers hebt? Geen probleem! Deze groenten zijn héél gemakkelijk om te kweken:
  • Kruiden Of je nu bieslook, munt, tijm, kurkuma of laurier zelf zaait of een plantje koopt; de meeste kruiden zijn heel makkelijk in onderhoud. Een ander voordeel is dat ze ook tijdens de winter groeien. Eén keer zaaien of kopen en je hebt het jaar nadien dezelfde kruiden. Als je liever zelf geen kurkuma plant, maar wel wil genieten van de gezondheidsvoordelen, dan kan dat door onze SkinnyLove kuren¹ of de ananas - kurkuma bar. Munt vind je dan weer terug in onze Mojito Summer Booster.
  • Pompoenen Wil je met Halloween grote pompoenen, dan mag je ze nu al beginnen zaaien. Je kan pompoenzaad in een potje met potgrond plaatsen en achter een venster plaatsen waar veel zonlicht op valt. Ze bevatten enorm veel kalium en vitamine C, waardoor je huid egaler wordt. Als de pompoenen voor jou de gewenste grootte hebben, kan je ze oogsten. Let wel op: het steeltje moet rimpelig zijn. Verwijder het steeltje niet, want dat zorgt ervoor dat de groente minder snel rot wordt.
  • Courgettes Of je ze nu zaait of plant: in het hoogseizoen kan je wekelijks minstens twee courgettes oogsten. Hoe kleiner je oogst, hoe meer smaak de groente heeft. Zorg voor een volledige vierkante meter per courgetteplantje.
Lees ook: Waarom zelf groenten kweken dé activiteit is om de komende weken uit te testen
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"