Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zelf hoestpastilles maken

Zelf hoestpastilles maken? Het is minder moeilijk dan je denkt

Nu de zomer op zijn einde loopt, doen heel wat winterkwaaltjes weer hun intrede. Vanaf het moment dat de temperaturen omlaag gaan en er veel regen en wind in de lucht hangt, zijn die kwaaltjes weer van de partij. Hoesten, verkoudheden, een lopende neus, ... Er zijn leukere dingen om mee rond te lopen. Wist je dat je niet per se langs de apotheker moet gaan om van een vervelende hoest af te komen? Je kan ook gewoon zelf hoestpastilles maken. Hoe? Dat vertellen we je hieronder. Eén ding kunnen we alvast verklappen: het is minder moeilijk dan je denkt.

Hoe ontstaat die hoest?

zelf hoestpastilles maken De oorzaak achter die vervelende hoest waar je mee rondloopt, is meestal een virale infectie. Dat gaat in de meeste gevallen over een aandoening van de luchtwegen, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid. Een hoest is eigenlijk een reactie op een prikkeling van de slijmvliezen. De zenuwcellen die in die slijmvliezen aanwezig zijn, geven een signaal door naar je hersenen waardoor je begint te hoesten. Dat is het gevolg van opgezwollen slijmvliezen die bijgevolg extra slijm produceren. Je lichaam probeert deze overbodige slijmen af te voeren door te hoesten en zo de longen terug schoon te maken. Lees ook: Dit is de opmerkelijke geneeskracht van tijm

Gember als natuurlijk hulpmiddeltje

gember maaltijden Een ideaal en natuurlijk hulpmiddel om van een hoest af te komen en de slijmen makkelijker uit het lichaam te laten vloeien, is het consumeren van gember. Dit adaptogeen heeft een veelvoudige gezondheidsfunctie in je lichaam. De specerij merkt waar je in je lichaam pijn hebt en wat er uit balans is. Vervolgens gaan de antibacteriële bestanddelen vanzelf proberen om het evenwicht in je lichaam te herstellen, zodat je weer gezond wordt. Je kan de gember warm drinken in de vorm van gemberthee. Geen fan van de uitgesproken smaak van gember? Het natuurlijke drankje SkinnyLove bevat eveneens een extract van gember, naast nog heel wat andere ingrediënten zoals vijgcactus en kurkuma. Op die manier geniet je van de voordelen van gember en haal je er meteen nog heel wat andere gezondheidsvoordelen uit door de combinatie van de verschillende ingrediënten. Eén van de gezondheidsvoordelen van gember is dus het wegwerken van een verkoudheid of een hoest. Dat lukt, omdat gember vol zit met vitaminen, mineralen, magnesium, ijzer, zink en de actieve bestanddelen gingerol en shogaol. De Chinezen bewezen al meermaals dat dit werkt, aangezien ze deze specerij al 2500 jaar lang als medicijn tegen verkoudheden en een hoest gebruiken. Je kan gember een beetje beschouwen als een natuurlijk schoonmaakmiddel voor de longen, waardoor de slijmen verdund worden en na een tijdje verdwijnen. Daarnaast heeft gember een pijnstillende werking, wat eventuele keelpijn die regelmatig bij een hoest komt kijken mee doet verzachten. Lees ook: Hoe kan je makkelijk zelf gember kweken?

Zelf hoestpastilles maken

zelf gember kweken Als je geen zin hebt in een simpele gemberthee om je hoest te genezen, kan je nog een stapje verdergaan. Wist je dat zelf hoestpastilles maken helemaal niet zo moeilijk is? Dit heb je er allemaal voor nodig:

Zo ga je te werk

  1. Kook een halve liter water en voeg hier een stuk gember van ongeveer vijf centimeter aan toe OF voeg aan het kokende water 2 koffielepels Ginger BLAST toe.
  2. Laat het mengsel met de verse gember ongeveer twintig minuutjes doorkoken en haal vervolgens de gember er voorzichtig uit. Het water kan je laten inkoken, zodat het vocht vermindert via verdamping. Hierdoor neemt de smaakintensiteit van het water met de gember toe. Als je kiest voor de optie met Ginger BLAST, dan volstaat het om het water goed te laten doorkoken tot het pruttelt.
  3. Voeg het verse sap van 1/4 citroen toe en breng het water opnieuw aan de kook.
  4. Tijdens het opnieuw koken van het water, voeg je geleidelijk aan vier eetlepels Agar-Agar poeder bij het mengsel. Een nieuwe eetlepel van het poeder voeg je toe wanneer de vorige volledig is opgelost. Roer ondertussen om klonters te vermijden.
  5. Voeg wat muntblaadjes toe naar eigen smaak.
  6. Giet dit mengsel in een siliconen vorm, zoals je bijvoorbeeld voor ijsblokjes gebruikt, en laat dit een 15 tot 20 minuten opstijven in de vriezer.
Voilà: zelf hoestpastilles maken, neemt niet veel tijd in beslag! Laat moeder natuur zijn werk doen en geniet van de kracht van de ingrediënten. Wil je graag eens variëren wat smaak betreft? Dan kan je in de plaats van alleen gember, ook opteren voor gember en citroen, gember, citroen en matcha of tijm en salie. Stuk voor stuk ingrediënten die je van keelpijn, verkoudheden en een hoest afhelpen. Ideaal om deze winter helemaal gezond en hoestvrij door te komen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"