Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
diepvriesgroenten gezond

Zijn diepvriesgroenten gezond of niet?

De winkelrekken liggen vol met diepvriesgroenten. Een makkelijke optie voor mensen die niet veel tijd hebben om verse groenten zelf te bereiden. Die moeten doorgaans langer koken. Maar zijn diepvriesgroenten gezond? Eigenlijk kan je ze kant-en-klare groenten noemen. Zijn deze dan even ongezond als volledige kant-en-klare maaltijden of niet?

Waarom vriezen we voeding in?

diepvriesgroenten gezond Eeuwenlang zochten mensen naar de beste manier om voedsel langer te bewaren, zodat ze niet elke dag op jacht moesten gaan. Zo zouden ze eindelijk meer dan alleen seizoensgroenten kunnen eten en meer keuze hebben. Het invriezen van voeding was de winnende oplossing die hiervoor werd bedacht. Met de komst van de diepvries op industriële schaal, vriezen we ondertussen massaal vlees, groenten en overschotjes van maaltijden in. Op zich allemaal heel efficiënt omdat het voedsel langer eetbaar blijft, maar wat blijft er na een week in de diepvries nog over van de actieve ingrediënten van bijvoorbeeld groenten?

Wat gebeurt er tijdens het invriezen?

diepvriesgroenten gezond Groenten bestaan voor het grootste deel uit vezels, antioxidanten en water. Bij een lage temperatuur bevriest het water tussen de cellen van de voeding in kristallen. Hierdoor zakt de temperatuur van de groenten plots naar een temperatuur tussen 0°C en -10°C. De kristalvorming die hierdoor plaatsvindt, beschadigt de cellen van de groenten. Hierdoor gaan er tijdens het ontdooien ervan allerlei voedingsstoffen en actieve stoffen verloren. Wat dat betekent? Dat de oh zo gezonde groenten die je op je bord hebt liggen eigenlijk meer dan de helft minder voedingsstoffen bevatten dan wanneer je ze vers zou klaarmaken. Voor wie wil afslanken, zijn diepvriesgroenten dus eerder een afrader.

Verse groenten, beste groenten

Ook groenten uit blik of een pot verliezen in vergelijking met verse groenten heel wat voedingsstoffen. Al komen deze toch zeker op de tweede plaats te staan. Het beste wat je kan doen, is je groenten vers halen in zoverre dat mogelijk is. Groenten zelf kweken is eveneens een optie voor wie daar tijd voor heeft. Hier geldt zeker hoe verser, hoe beter. Het belangrijkste is dat de tijd tussen het oogsten, het klaarmaken en het consumeren van de groenten beperkt is. Denk dus toch maar eens twee keer na voor je volgende keer dat doosje diepvriesspinazie in je winkelkar legt in plaats van een vers bosje.

Lees ook: Waarom bladgroenten zo gezond zijn

Op de vraag of diepvriesgroenten gezond zijn, kan dus een duidelijk antwoord gegeven worden: nee. Al zijn deze groenten nog steeds beter dan eender welke fast food natuurlijk.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"