Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Zijn koolhydraten nu goed of slecht wanneer je wilt afslanken?

Zijn koolhydraten nu goed of slecht wanneer je wilt afslanken?

Koolhydraten hebben in de loop der jaren een slechte reputatie gekregen. Diëten zoals het keto-dieet promoten gemakkelijk, snel gewichtsverlies dat heel aantrekkelijk kan zijn voor iemand die probeert gewicht te verliezen.

Door het beperken van de hoeveelheden koolhydraten die je eet, beweren deze diëten dat je je lichaam kunt veranderen in een vet-verbrandingsmachine. Als je koolhydraten beperkt, ontneem je je lichaam echter een belangrijke bron van brandstof - en veel essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn voedingsmiddelen die in ons lichaam tijdens de spijsvertering worden omgezet in glucose, of suiker. Glucose is een belangrijke bron van brandstof voor ons lichaam. Het is vooral belangrijk voor de hersenen, die niet gemakkelijk andere brandstofbronnen (zoals vet of eiwitten) kunnen gebruiken voor energie.

Er bestaan twee soorten koolhydraten:

Eenvoudige of snelle koolhydraten zijn koolhydraten die snel worden opgenomen in je bloed, waardoor je hoge pieken in je bloedsuiker krijgt. Snelle koolhydraten vind je vooral in snoep, koek en frisdrank. Maar ook in honing, ijs en producten met witmeel zoals witte pasta, witte rijst en witbrood.

Complexe of langzame koolhydraten geven hun energie geleidelijk aan je lichaam vrij. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en heeft je lichaam genoeg tijd om de koolhydraten te verbranden. Complexe koolhydraten kunnen je zelfs helpen bij het afvallen. Dit komt doordat producten met langzame koolhydraten ook zeer veel vezels bevatten. Je vindt complexe koolhydraten in onbewerkte, plantaardige producten die ook nog eens veel vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten, zoals peulvruchten, fruit, groenten en (pseudo)granen.

Doen alle koolhydraten hetzelfde?

Alle koolhydraten veranderen in glucose en verhogen de bloedsuikerspiegel. Maar sommige doen dat sneller dan andere. De bloedsuikerspiegel onder controle houden is belangrijk voor gewichtsbeheersing en diabetescontrole. koolhydraten gezond Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met vezels, zoals broccoli, bonen en appels met schil hebben meer tijd nodig om verteerd te worden, zodat de glucose langzaam in de bloedbaan vrijkomt. Bij geraffineerde koolhydraten, zoals witte rijst en witte pasta, zijn de vezels en voedingsstoffen verwijderd. Voedingsmiddelen als volle rijst (rijst die je 30 minuten of langer moet koken), gierst, speltgraan, (geroosterde) boekweit, havergraan, sobanoedels of boekweitpasta hebben dat niet. Daarom kan de glucose uit geraffineerde koolhydraten sneller in de bloedstroom terechtkomen dan de glucose uit volle granen en bovengenoemde producten. Fruit bevat ook vezels. De suiker uit een stuk fruit heeft niet dezelfde invloed op de bloedglucose als vruchtensap zou hebben.

Wat gebruikt mijn lichaam als brandstof als ik niet voldoende koolhydraten binnenkrijg?

koolhydraten gezond Als je niet genoeg koolhydraten uit je voeding haalt, moet je lichaam vet en eiwit gebruiken voor energie. Dit is de reden waarom koolhydraatarme diëten beweren dat ze geweldig zijn om gewicht te verliezen. Noch eiwit, noch vet is echter een efficiënte energiebron. Vet verteert niet volledig wanneer het als energiebron wordt gebruikt. Er worden bijproducten gevormd die ketonen worden genoemd. Ze kunnen zich ophopen in het bloed en het zuurder maken. Na verloop van tijd kan dit schadelijk zijn voor het lichaam. Eiwit is vooral bedoeld als bouwsteen, niet als energiebron. Het gebruik van eiwit voor energie kan de opbouw van spieren en andere cellen in gevaar brengen.

Welke koolhydraten moet ik eten als ik af wil vallen?

voedingsetikettenSla het vruchtensap over en ga direct naar het fruit. Eet dagelijks een verscheidenheid aan fruit en groenten. Skip geraffineerde suikers, zoals maïssiroop met een hoog fructosegehalte, maïssiroop, agave, honing en witte en bruine suiker. Ze missen voedingsstoffen en bevatten veel calorieën. Kies volwaardige producten zonder toegevoegde suikers en industriële vetten.  Controleer de ingrediëntenlijst! Vertrouw niet op de voorkant van de verpakking of de kleur van het voedsel!

Lees ook: Volwaardige voeding: waarom is het zo gezond?

Welke voedingsmiddelen kan ik eten als ik wil afvallen?

Hier zijn enkele suggesties die je een snel en lang een voldaan gevoel geven, zodat je niet naar allerlei ongezond voedsel grijpt:

  • Volle rijst - gebruik het in plaats van witte rijst in recepten
  • Gierst - gebruik in plaats van rijst of pasta.
  • Boekweit, kasha (geroosterde boekweit) - meng met groenten voor een salade of roerbakgerecht.
  • Sobanoedels - gebruik in plaats van gewone noedels.
  • Boekweitpasta - gebruik in plaats van witte pasta. 

Lees ook:  Vermijd suikervervangers wanneer je wilt afvallen

Afvallen met koolhydraten en SkinnyLove

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van brandstof en voedingsstoffen voor ons lichaam. Ze moeten deel uitmaken van een gezond dieet, ook als het doel is om af te vallen. SkinnyLove ondersteunt het afvallen¹ in combinatie met een gezond eetpatroon, inclusief koolhydraten. Met SkinnyLove ga je niet op een dieet en hoef je geen koolhydraten te schrappen of punten te tellen. Het enige dat je hoeft te doen, is tweemaal per dag 'schudden en drinken' van je SkinnyLove kuur. Let op: SkinnyLove is géén maaltijdvervanger!

Lees ook: Voedingsdriehoek: een gezonde levensstijl begint hier

Wat doet SkinnyLove dan wel? Door SkinnyLove elke dag te drinken, heb je:

• minder honger³ 

• minder trek in zoete dingen³ 

• en zorgen maar liefst twee vetverbranders er voor dat je afvalt² 

 afvallen zonder diëten

SkinnyLove is dus geen dieet of maaltijdvervanger! Je kunt gewoon eten en drinkt twee keer per dag je shake met SkinnyLove. Easy peasy én vooral gezond. Je zult merken dat het weinig moeite kost, makkelijk vol te houden is en wanneer bent gestart, helpen we je meer te leren over ingrediënten, zodat wat je eet ook nog eens gezonder is. Loop je vast? Dan helpen het SkinnyLove team, of onze SkinnyLovers binnen de Facebook Community, je verder om gezond te leven, af te vallen en je vooral fijn te voelen in je eigen lichaam.

Bestel jouw SkinnyLove, vol ingrediënten met power en start nu!

In winkelmandje>>

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo