Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zongedroogde tomaten

Zijn zongedroogde tomaten even gezond als gewone tomaten?

Tomaten zijn onze favoriete groenten en die bestaan gelukkig in veel verschillende varianten. Of het nu gaat om trostomaten, gewone rode vleestomaten of zongedroogde tomaten: ze smaken allemaal heerlijk en zomers. Vooral zongedroogde tomaten proeven naar de zomer. Ze worden eerst gedroogd in de zon, vervolgens in olie bewaard en achteraf krijgen ze nog een kruidenmengsel over zich heen. Dat ze lekker zijn staat vast, maar zijn deze tomaten eigenlijk even gezond als gewone tomaten of niet?

Zongedroogde tomaten zijn een typisch Mediterraans product, voorzien van de nodige olie en kruiden om de smaak ervan helemaal af te maken. Ze zijn iéts minder gezond dan de verse tomaten, door de olie die indringt in de vruchtgroente. Daardoor gaan een paar vitaminen van de groente verloren. Toch kan je ze zeker niet helemaal ongezond noemen, omdat ze heel wat gezondheidsvoordelen opleveren. Laat die zongedroogde tomaatjes dus zeker niet links liggen!

1. Vitamine- en mineralenbom

zongedroogde tomaten Ondanks het feit dat er een deel van de vitaminen in tomaten verloren gaan bij de zongedroogde versie ervan, zijn ze nog steeds een vitaminebom. Zongedroogde tomaten bevatten vitamine C, vitamine A, vitamine K, vitamine B, vitamine B12 en foliumzuur. Een indrukwekkend lijstje vitaminen als je het ons vraagt. Ook zijn ze rijk aan mineralen. Denk aan ijzer, kalium, mangaan, koper, fosfor, magnesium en calcium.

2. Goed voor de bloeddruk

Door de aanwezige hoeveelheid kalium in de zongedroogde tomaten, blijft de bloeddruk op peil. Natrium afkomstig uit andere voedingsmiddelen die veel zout bevatten, wordt door kalium geneutraliseerd. Wat wil zeggen dat je minder last zal hebben van de negatieve effecten van zout. Dat betekent uiteraard niet dat je veel zout moet eten om vervolgens te denken dat een zongedroogde tomaat alles zal uitbalanceren. Een teveel aan zout verhoogt de bloeddruk, waar kalium die net verlaagt.

3. Preventief voor nierstenen

effect zout lichaam Een lagere bloeddruk is niet de enige gunstige werking van kalium. Het mineraal kan eveneens preventief werken tegen nierstenen. Nierstenen zijn kleine harde afzettingen die gevormd worden door mineralen en zouten. Vaak ontstaan er nierstenen door een te geconcentreerde urine, waardoor die mineralen en zouten de tijd hebben om te kristalliseren. Een dieet met veel kalium in wordt telkens aanbevolen om de vorming van nierstenen tegen te gaan. Kalium is eveneens goed voor onze spieren.

4. Goed voor het hart

 Ondertussen weten jullie al welke voeding geschikt is voor een gezond hart. Zongedroogde tomaten bevatten veel vezels en zijn daarmee ook ideaal om je hart gezond te maken. De tomaatjes verlagen de slechte cholesterol en verhogen de goede cholesterol, wat de gezondheid van je hart helemaal ten goede komt.

5. Tegen broze botten

koud douchen gezond Hoe ouder we worden, hoe brozer onze botten worden. Dat verklaart ook waarom oudere mensen makkelijker botten breken en vaker last hebben van aandoeningen zoals reuma. Wie het natuurlijke verouderingsproces wil tegengaan op basis van zijn voeding, kiest voor mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor. Allemaal mineralen die de zongedroogde tomaat in zich heeft.

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

Zongedroogde tomaten zijn dus niet alleen lekker, maar hebben ook heel wat heerlijk gezonde voordelen voor ons lichaam!

Lekker: 

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"