Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zin in snacks

Zin in snacks? Dit is waarom je altijd verlangt naar te zoet of te zout eten

Laat jij je altijd verleiden door dat lekkere stuk chocoladetaart wanneer je stress hebt? Zoek je soms troost in chips? Dan ben je niet de enige. Maar weet je vanwaar die onweerstaanbare drang en zin in snacks die te zoet en te zout zijn nu eigenlijk komt?

Een tekort?

Veel experts dachten altijd dat de zin in snacks hoofdzakelijk voortkomt uit voedingsstoffen die jouw lichaam tekort komt. Zin in zoute voeding zoals een zak chips zou jou volgens die verklaring vertellen dat je gedehydrateerd bent of te weinig mineralen opneemt. Je hebt dan zoute cravings, terwijl je eigenlijk gewoon dorst hebt of nood aan mineraalrijke voeding.  

Als dit echt het geval was, zou je die cravings evengoed kunnen oplossen door een stengel selder of watermeloen te eten. Beide voedingsmiddelen zijn namelijk rijk aan water en mineralen, waardoor je voldoende gehydrateerd wordt en jouw tekort aan mineralen aanvult. Toch zien we weinig mensen bij dit soort verlangens naar fruit of groenten grijpen. Misschien is er dan wel iets anders aan de hand...

Lees ook: Selder gezond? 4 doorslaggevende redenen waarom het goed is voor je lichaam

Verslaving

Wat is dan wel de verklaring? Nieuw onderzoek toont aan dat die zin ontstaat vanuit ons brein. Zoete en zoute snacks bevatten veel suikers en vetten die dezelfde delen van ons brein activeren die ook worden geactiveerd door drugs. Bij deze activatie komt dopamine vrij.  Dopa-wat? Dopamine is een beloningshormoon waar we gelukkig van worden. De afgifte van dopamine brengt een golf van genot en plezier teweeg. Het gevaar achter dopamine? Het zorgt niet alleen voor een gelukkig gevoel, maar stuurt tegelijkertijd een signaal naar de hersenen dat vraagt om meer. En nog meer. Het wekt het verlangen op om datzelfde gevoel te bekomen door middel van voeding die je gewoonlijk dat effect oplevert. Het hormoon speelt dus de hoofdrol in allerlei verslavingen en slechte gewoontes, waaronder een drang naar te zoete en te zoute snacks. Wanneer je vaak vette en suikerrijke producten eet, weet je brein dat het daardoor dopamine produceert. Hierdoor ontwikkel je sneller de neiging om eerder naar die zoute koekjes of taart te grijpen dan naar een bakje aardbeien.

Ontwennen

Dringend tijd om te ontwennen van al die zoete en zoute snacks is de boodschap. Reset je brein met een detox of met een kuur zoals SkinnyLove . Beide veranderen jouw smaakpapillen, waardoor je na een tijdje automatisch geen zin meer hebt in zoet of zout. Ook de Craving killer is een perfect hulpmiddel om van die ongezonde cravings af te geraken. Je zal eerder geneigd zijn om gezonde voeding te eten. Natuurlijk mag je op tijd en stond jezelf gerust belonen met een stukje chocoladetaart, maar beperk dit zodat je lichaam er niet terug te veel aan went.

Lees ook: Je lichaam detoxen voor de start van de lente: daarom is het belangrijk

Dat is dus waarom te veel suiker of te veel vet eten een nefast effect heeft op je lichaam. Na een tijd wil je alleen maar meer, waardoor het nooit genoeg is. Dat staat een gezond lichaam in de weg. Wie altijd zin in snacks heeft, kiest volgende keer misschien toch beter voor dat bakje aardbeien om een suikerverslaving tegen te gaan.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"