Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
meer rust in je hoofd

Zo creëer jij meer rust in je hoofd tijdens je werkdag

Ken je dat gevoel van onrust in je hoofd tijdens de dag omdat je alle ballen tegelijkertijd in de lucht moet houden? Je moet nog iemand bellen om een afspraak te maken, je moet nog naar de winkel, je moet dingen regelen voor die vakantie, je las iets over een evenement dit weekend waarvoor je jouw vrienden moet contacteren en je wil echt nú je abonnement bij de fitness aanmaken. Ondertussen zit je op je werk en vraag je jezelf af waarom je niet gewoon rustig kan doorwerken. Zo creëer jij meer rust in je hoofd tijdens je werkdag.

Alles onder controle?

Dat onrustige gevoel heeft te maken met dat je niet zeker weet of je alles wat je moet doen wel onder controle hebt en of je niets vergeten bent. Je bent eindelijk begonnen aan die mail die je al zo lang uitstelde, maar ondertussen besluipt de gedachte jou dat je nog iets anders belangrijk vergeten bent... Hoe zorg je ervoor dat je gefocust blijft op één ding tegelijkertijd? Hoe hou je dat onrustige gevoel wat onder controle?

Lees ook: Gelukkig worden? Dit is wat je moet vermijden

1. Hou een overzicht bij

Of je nu gaat voor notities in je iPhone, een schriftje of een agenda: zorg dat je alle losse eindjes die je nog aan elkaar moet knopen ergens in kan verzamelen. Eens je een overzicht hebt over alles wat je nog moet doen per categorie, ga je jezelf veel meer op je gemak voelen. Telkens als er iets nieuws bijkomt, schrijf je het er onmiddellijk bij zodat je de kans niet hebt iets uit het oog te verliezen. Op die manier heb je meer gevoel van controle.

2. Werk het overzicht af

meer rust in je hoofd Alleen telkens dingen toevoegen aan je overzicht gaat geen verschil maken voor de onrust in je hoofd. Zorg elke week dat je de taken die je die week gedaan wilde hebben ook echt gedaan doet. Denk na over wat je echt nodig hebt nu en wat niet. Kan ik hier iets mee? Kan ik het weglaten? Kan ik het later doen? Stel jezelf vragen over hoe belangrijk dit nu eigenlijk echt is. Moet je echt per se deze week dat abonnement bij de fitness aanmaken om dan vervolgens pas over 3 maanden voor het eerst te gaan? Stel prioriteiten en hou je daaraan. Dat vereist enig denkwerk, maar het gaat je vooruithelpen.

3. Snelle dingen eerst

Zitten er zaken bij die je binnen de 2 minuten probleemloos kan doen zonder dat je er al te veel moet bij nadenken? Doé dat dan gewoon in plaats van dat op een lijstje te laten staan of uit te stellen. Als je nog een berichtje moet sturen om die afspraak van vanavond even te bevestigen, doe dat dan ineens. Anders zit je daar een hele dag lang mee in je achterhoofd. Die dingen horen niet thuis op een lijst.

4. Neem afstand

meer rust in je hoofd Neem even afstand van alles wat je moet doen wanneer je beslist om één ding van het overzicht af te werken. Als je op je werk aan dat belangrijke project bezig bent, werk dan ook alleen aan dat project. De rest komt later. Door je te focussen op één ding krijg je meer rust in je hoofd. Als je hier aan toegewijd bent zal je een beter resultaat leveren en veel productiever kunnen werken.

Lees ook: Een middagdip tegengaan? Geen probleem dankzij deze tips

Door deze tips toe te passen creëer je meer rust in je hoofd tijdens je werkdag én daarbuiten!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"