Doorgaan naar inhoud
muggen

Zo hou je die muggen op afstand deze zomer

Muggen zijn zowat de grootste nachtmerrie die de zomer met zich meebrengt. Ze kunnen een goede nachtrust helemaal verpesten, doordat de kleine vliegende insecten je de hele tijd wakker houden met dat vervelende zoemgeluid. Om nog maar van de jeuk die de muggenbeten veroorzaken te zwijgen. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om muggen op afstand te houden deze zomer.

Waarom steken muggen ons?

muggen Alsof het ondraaglijke geluid van deze insecten nog niet erg genoeg is, steken ze ons ook nog, met een jeukende beet tot gevolg. Waarom steken muggen ons eigenlijk? En waarom hebben sommige mensen nooit muggenbeten en andere mensen altijd? Wel, dat heeft te maken met de feromonen die je uitstraalt. Onze lichaamsgeur wordt bepaald door onze feromonen, de bacteriële samenstelling van de huid, hoeveel we zweten, welke parfum we gebruiken en hoe die parfum interageert met onze huid. Als de combinatie van die factoren resulteren in een voor muggen aantrekkelijke geur, dan heb je meer last van muggenbeten. Dat is de reden waarom de ene persoon vaker muggenbeten heeft dan de andere.

Vanwaar komt de jeuk?

Nu weet je al waarom jij altijd gestoken wordt door muggen: je hebt een voor de beestjes aantrekkelijke lichaamsgeur. Waarom jeuken die muggenbeten dan altijd? Wanneer een mug steekt, zuigt die bloed uit ons lichaam. Ondertussen injecteert het insect speeksel dat in onze bloedbaan terechtkomt. Aangezien dat speeksel een onbekende stof is voor je lichaam, wordt je immuunsysteem gealarmeerd met roodheid en jeuk als gevolg.

Zo hou je muggen op afstand

muggen Gelukkig zijn er middelen om muggen ver weg te houden, zodat je tijdens een warme zomernacht zorgeloos kan genieten van een zalige nachtrust. Je hebt verschillende opties om de muggen op afstand te houden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een muggenspray of een crème die je op je lichaam spuit of smeert. Verder zijn er zelfs armbanden die je rond je pols kan dragen, waarin er een geur zit die muggen niet kunnen verdragen. Je hebt ook stickers die je op je bed kan plakken, met een vervelende geur die muggen weghoudt. Op die manier kan je jezelf extra beschermen. Je kiest je bescherming tegen muggen het best op basis van je leeftijd en je huidtype. Niet iedereen reageert bijvoorbeeld evengoed op een spray of op een crème, aangezien deze in contact komt met de huid en eventueel allergische reacties kan veroorzaken. Het is belangrijk om jezelf heel goed te wassen. Hoe properder je bent, hoe minder kans je hebt op muggenbeten, aangezien ze aangetrokken worden door je lichaamsgeur en hoeveel je zweet.

Lees ook: Dit is waarom je best niet te vaak slippers draagt in de zomer Dankzij deze preventieve middelen hou jij muggen op afstand deze zomer!

Vorig artikel 4 x waarom slapen met de ventilator aan niet gezond is
Volgend artikel Wakker in het midden van de nacht? Dit mag je dan nooit doen!