Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
ontstressen op vakantie

Zo kan je écht ontstressen op vakantie

Ah. Eindelijk vakantie. Dat betekent eindelijk tijd om volledig te ontspannen en alle stress uit ons dagelijks leven op miraculeuze wijze te laten verdwijnen. Of toch niet? Regelmatig kijken we zo hard uit naar onze vakantie, dat we de vakantie op voorhand al helemaal idealiseren. We staan er niet bij stil dat ondanks het feit dat we naar een ander land gaan, we nog steeds onze stress en persoonlijkheid meenemen. Dat maakt écht ontstressen op vakantie soms moeilijk. Gelukkig lukt het jou zo wel, zodat je optimaal kan genieten van je vrije tijd en weer helemaal opgeladen kan terugkeren.

1. Neem je werk niet mee

ontstressen op vakantie Toch nog vlug even dat nieuwe project al eens doornemen of dat vergaderverslag nog uittypen op het werk: we maken ons allemaal wel eens schuldig aan werken op vakantie. Toch zorgt dit ervoor dat je niet helemaal kan ontstressen op vakantie. Je wilt net even weg van al die druk en stress, laat datgene wat jou die druk en stress bezorgt dan ook even links liggen. Je begint pas terug met werken wanneer je terug bent van vakantie, dat vergaderverslag kan echt wel blijven wachten tot dan.

Lees ook: Waarom we meer moeten ontspannen om beter te werken

2. Zet je notificaties uit

ontstressen op vakantie De hele dag lang krijgen we in onze dagelijkse omgeving voortdurend prikkels binnen die onze aandacht opeisen. Ping. Een mailtje. Ping. Een berichtje. Ping. Een melding van sociale media. We zijn altijd bereikbaar en we hebben altijd het gevoel dat we zo snel mogelijk op alles moeten antwoorden en alles moeten bekijken. Je bent op vakantie, dus je kan die stress en die bereikbaarheid echt wel even missen. Die voortdurende druk om op alles en iedereen te antwoorden, levert je veel onnodige stress op. Zet daarom je notificaties uit op vakantie, zodat je helemaal kan genieten van de omgeving en van je gezelschap. Meteen het ideale moment om een digitale detox te doen.

Lees ook: Afkicken van je smartphone doe je zo (en waarom dat nodig is)

3. Ga naar buiten

op vakantie gaan Je zit tijdens je werkuren al meer dan genoeg binnen. Profiteer op je vakantie van de frisse buitenlucht en ga naar buiten wanneer je dat kan. De natuur en de buitenlucht hebben heel veel positieve effecten op je lichaam en op je gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal. Ga op daguitstap, ga wandelen in de natuur en ga eens zwemmen: benut je tijd buiten optimaal en laat je lichaam en geest de voordelen van de buitenlucht ervaren. Focus je ondertussen op je zintuigen, adem diep in en uit en je zal merken dat de stress vanzelf uit je lichaam verdwijnt.

Lees ook: Dit voordeel ervaren mensen die regelmatig in de natuur wandelen

4. Plan wat je al kan

ontstressen op vakantie Wil je jezelf heel wat teleurstellingen en last minute stress besparen op vakantie? Boek dan op voorhand al dagtickets voor uitstappen die je heel graag wil doen, zodat je vlotjes lange wachtrijen kan vermijden. Als je al wat research doet over je locatie, de activiteiten en andere praktische zaken, dan moet je geen kostbare tijd verspillen en kan je helemaal ontspannen op vakantie. Dat is uiteindelijk toch ook de reden waarom je gaat. Laat tussen al die planningen door nog wel ruimte over voor meer spontane activiteiten, want ook spontaniteit zal je humeur en je gemoedsrust ten goede komen.

Lees ook: 5 simpele dingen waardoor je eindelijk kan ontstressen

Hou met deze vier dingen rekening zodat ontstressen op vakantie jou probleemloos lukt.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo