Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Zo kies je de juiste olijfolie voor een gezond gewicht

Zo kies je de juiste olijfolie voor een gezond gewicht

Olijfolie is er in vele soorten. Wanneer je voor het schap in de supermarkt staat, heb je keuze uit minstens tien verschillende flessen. Maar welke olijfolie moet je nu kiezen voor een gezonde levensstijl?

Zo kies je de juiste olijfolie voor een slank en gezond gewicht

Nu, ten eerste: stop met zoeken naar gezonde olijfolie in de supermarkt. Want daar zul je geen olijfolie vinden die bijdraagt aan een slank en gezond gewicht. De olijfolie die je daar vindt, is meestal niet biologisch en wordt in bulken geproduceerd, wat ten eerste de smaak en ook je gezond gewicht niet ten goede komt. Best ga je naar een (kleine) biologische winkel of een winkel gespecialiseerd in (biologische) olijfolie. Op vakantie in Italië, Spanje of Griekenland? Koop dan van kleinere familiale of coöperatieve bedrijven, zij hebben vaak voeling met álle facetten, van plukken tot bottelen.

Extra vierge

Zo kies je de juiste olijfolieNiet alle olijfolie is dus hetzelfde. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten wanneer je een goede olijfolie wilt kopen. Om te beginnen is het een goed idee om te begrijpen waar de term "extra vergine", die vaak wordt gebruikt voor olijfolie, eigenlijk voor staat. Deze olijfolie die alleen met behulp van mechanische middelen wordt gewonnen, zonder toevoeging van chemicaliën of warmte (koude persing). Andere soorten olijfolie laat je best liggen. Een andere reden waarom best kiest voor olijfolie van de eerste persing boven gewone olijfolie of enkel vergine olijfolie is omdat het betekent dat de olie niet wordt geraffineerd of verwerkt. Heb je je ooit laten vertellen dat extra vergine olijfolie niet de beste is om mee te koken? Nou, extra vergine olie is prima om mee te koken! Volgens een studie gepubliceerd in Acta Scientific Nutritional Health is extra vergine olijfolie stabiel genoeg om mee te koken. Extra vergine olijfolie behield de meeste van zijn antioxiderende eigenschappen wanneer het werd verhit en gebruikt om te koken binnen normale kooksituaties.

Biologisch gecertificeerd

Zo kies je olijfolieCheck altijd de zegels op de flessen, die geven aan dat er aan een kwaliteitsnorm is voldaan.  Biologisch gecertificeerde olijfolie is met biologische procedures geproduceerde olijfolie, in overeenstemming met de EU-verordeningen. Dit betekent in de eerste plaats dat de olijven zijn geteeld zonder chemisch-synthetische meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en chemische onkruidbestrijders. Bovendien moet het hele biologische proces, van het gewas tot het bottelen, voldoen aan de verordening inzake biologische landbouw, zodat de biologische en conventionele opname van olijfolie op verschillende tijdstippen plaatsvindt, zodat ze niet met elkaar in contact komen.

Je herkent biologische olijfolie onder andere aan het feit dat het 'leeft': wanneer de temperatuur daalt, zal er zich een lichtere laag vormen in de fles. Zodra de temperatuur stijgt, zal de olijfolie in de fles weer meer helder en gelijkmatig worden. 

De fles

De drie vijanden van olijfolie zijn licht, warmte en lucht. Je dient dus te gaan voor een donkere fles die de olijfolie tegen licht beschermt. Een heldere fles is niet per se een slechte zaak. Sommige van 's werelds beste olijfoliën zijn verpakt in heldere flessen, maar deze worden in dozen gedaan. De doos beschermt de oliën tegen het licht en daarom bewaar je deze flessen altijd in de doos. Dat betekent ook dat je je olijfolie het beste in je bijkeuken of keukenkast kunt bewaren en niet in de keuken kunt zitten waar de zon op kan schijnen. Anders kan het ranzig worden.

Proef

olijfolieAls je de kans krijgt om een olijfolie te proeven voordat je 'mkoopt, doe het dan. Olijfolie moet ruiken en smaken naar verse olijven, groen en grassig en sommige soorten kunnen fruitig smaken. Smaakt het ranzig en een beetje als rotte walnoten, dan betekent dat de olijfolie op een of andere manier is aangetast. Het is ofwel blootgesteld aan hitte op een bepaald punt of het is oud, of het is blootgesteld aan licht. 

 

Houdbaarheidsdatum

 

wat betekent extra viergeZoals alle voedingsmiddelen wordt olijfolie geleverd met een houdbaarheidsdatum. Hoe jonger de olijfolie, hoe beter. Door een houdbaarheidsdatum op een fles, weet je zeker dat deze olie extra vergine zal zijn tot het einde van de houdbaarheidsdatum, mits goed bewaard. Geen datum op een fles betekent dat je het risico loopt om een olijfolie te kopen die minder vers is (en wie weet wat nog meer). Als de olie een persings- of oogstdatum heeft, is het waarschijnlijk een olie van hogere kwaliteit, en als je de naam van de producent of het landgoed, of de gebruikte olijvensoort ziet, is dat helemaal een goed teken. Hoe specifieker, hoe beter.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"