Zo krijg je een platte buik zonder dieet
Wat is buikvet?
Je buikvet is meer dan een buikje waar je niet zo tevreden mee bent. Het vet op je buik is namelijk schadelijker voor je gezondheid dan het vet op andere plaatsen. Wie meer buikvet heeft, loopt meer risico op hartziekten, beroertes en zelfs kanker. Het vet dat je vast kan nemen op je buik, de zogenaamde vetrol, is hoofdzakelijk onderhuids vet. Vet dat je niet nodig hebt dus. Het is bovendien een indicatie van de hoeveelheid vet rond je organen. Even voor de duidelijkheid: iedereen heeft nood aan een dun laagje vet rond zijn organen om de organen en de werking ervan te beschermen. Te veel vet rond de organen is daarentegen niet gezond, aangezien dat de werking van de organen kan belemmeren. Dat is dan meteen een duidelijke reden voor waarom het buikvet gevaarlijker is dan het vet op je armen bijvoorbeeld.1. Let op je houding
Wanneer je een rechte houding aanneemt, train je ondertussen jouw buikspieren. Je figuur zal er ongetwijfeld van verbeteren en je ziet meteen een verschil tegenover wanneer je altijd onderuitgezakt of met een gebogen rug in de stoel zit. Heb je in het begin wat moeite met jezelf hier aan te doen herinneren? Hang dan bijvoorbeeld een post-it op je bureau waar je oog regelmatig opvalt, zodat je jouw houding kan herstellen wanneer nodig.
2. Eet rustig en bewust
In plaats van je maaltijd in een hap en een slik te verorberen, geniet er rustig en bewust van. Kauw minstens tien keer op een hap voor je iets doorslikt en denk bewust na over wat je in je mond steekt. Op die manier geef je jouw lichaam meer tijd om alles rustig te verteren en te verwerken. Te snel eten zorgt er bijvoorbeeld voor dat je veel extra lucht mee binnenkrijgt in tegenstelling tot wanneer je rustig kauwt en van je eten geniet. Die extra lucht én een minder vlotte spijsvertering kunnen je een extra opgeblazen buik opleveren. Ook zal je zo beter kunnen luisteren naar wanneer je lichaam voldaan is.
Lees ook: Verdikken we van te snel te eten?
3. Voldoende water
Zie dat je lichaam voldoende gehydrateerd blijft. Wanneer je lichaam te weinig water binnenkrijgt, zal het makkelijk vocht vasthouden. Jouw buik is daar een van de eerste slachtoffers van met een opgeblazen versie daarvan als resultaat. Dat kan je tot maar liefst twee extra kilo opleveren. Probeer verspreid over een dag ongeveer 2 liter water of minstens 8 glazen water per dag te drinken. Vind je dit moeilijk? Neem dan bijvoorbeeld een hervulbare drinkfles of een shaker mee naar het werk. Drankjes zoals SkinnyLove zijn bovendien een geweldig hulpmiddel om voldoende water én nog extra vitaminen en mineralen binnen te krijgen.
Lees ook: 6 tips om makkelijker voldoende water te drinken
4. Ga op tijd naar het toilet
Het lijkt misschien maar banaal, maar voldoende naar het toilet gaan op een dag is echt belangrijk. Als je dat niet doet, dan word je buik automatisch dikker en dan geraken je darmen in de war. Wanneer je jouw hersenen het gewoon hebt gemaakt om het signaal om naar toilet te gaan af te wijzen, resulteert dit ongetwijfeld in een opgeblazen buik en constipatie.
5. Vermijd stress
Het rustig aan doen heeft ook een positief effect op je buik. Wanneer je veel stress hebt of vermoeid bent, stimuleert dat de productie van de stresshormonen in je lichaam, wat een negatieve invloed heeft op onder andere je spijsvertering. En laat dat nu net iets essentieel zijn voor een platte buik. Het stresshormoon cortisol stuurt bovendien overtollig vet rechtstreeks naar je buik. Dat is iets wat we nog overhouden van onze voorouders, die vroeger in tijden van paniek dit hormoon aanmaakten. Toen zorgde dat panieksignaal voor extra vet rond de buik om de belangrijkste organen te beschermen in gevaarlijke situaties. Minder spanning in je lijf, zorgt dus voor een fitter lijf. Ontstressen is de boodschap.
Lees ook: Stevig doorwandelen heeft dit effect op je lichaam
Dankzij deze tips ga jij eindelijk richting die platte buik waar je altijd al van droomde!