Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
weekend

Zo lijkt het alsof je weekend langer duurt

Hoe graag je ook werkt, iedereen kijkt uit naar vrijdag wanneer het eindelijk weekend is en je kan ontspannen na een lange week werken. Dat weekend vliegt meestal net iets sneller voorbij dan de werkweek zelf en voor je het weet zit je weer achter je bureau. Zelfs iemand met de leukste job in de wereld vindt die twee dagen vrije tijd wel eens te kort. Dankzij deze tips lijkt het alsof je weekend langer duurt.

Maandagblues

De maandagblues hebben we allemaal wel eens. Je hebt net twee dagen vol leuke activiteiten en ontspanning achter de rug en plots zit je weer achter je bureau met een hele berg werk in het vooruitzicht. Daar komt nog bij dat we op zondagavond vaak al met ons hoofd bij de werkweek zitten. Snacks voor de rest van de week worden klaargemaakt, kleren uitgekozen of de weekplanning uitgeschreven: hierdoor zijn we die laatste uren van het weekend niet altijd meer aan het ontspannen.

Zo lijkt het weekend langer

Om ervoor te zorgen dat je weekend langer aanvoelt, is het belangrijk om de tijd die je hebt optimaal te benutten. Er is jammer genoeg geen wondermiddel dat extra tijd tovert om het weekend écht langer te laten duren. Wat je wel kan doen om het weekend gevoelsmatig te rekken, is nieuwe dingen ondernemen en naar nieuwe plaatsen gaan. Wanneer je iets nieuws doet, ben je meer gefocust op de activiteit zelf. Daardoor ben je bewuster aanwezig in het moment en beleef je de ervaring intenser. Wanneer je bijvoorbeeld standaard op zaterdag je inkopen in de supermarkt doet voor de rest van de week en op zondag altijd langsgaat bij je ouders voor een gezellige koffie in de namiddag, lijkt je weekend plots heel beperkt qua tijd om voor de rest in te vullen.

Lees ook: Hoe positief denken je helpt bij mindfulness

Nieuwe dingen

wandelen in natuur Door nieuwe dingen uit te testen en nieuwe ervaringen op te doen, verzamelen we nieuwe herinneringen. Daardoor heb je het gevoel alsof je alles uit je weekend hebt gehaald, omdat je uit die routine stapt. Een normale werkweek ziet er doorgaans al redelijk routineus uit. Het kan zeker deugd doen om tijdens die twee vrije dagen even uit dat vaste ritme te stappen en eens iets anders uit te proberen. Je batterijen zullen op maandagochtend zo meer opgeladen zijn dan wanneer je elk weekend exact hetzelfde doet.

Lees ook: 4 effectieve stappen om op nieuwe ideeën te komen

Wat die nieuwe dingen zijn, is voor iedereen anders. Voor de ene gaat het over iets avontuurlijks, de andere verkiest iets rustig. Stap gewoon eens uit je comfortzone en test nieuwe dingen uit voor een gevoelsmatig langer weekend.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"