Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
stoppen met piekeren

Zo lukt het je eindelijk om te stoppen met piekeren

De ene persoon piekert al wat meer dan de andere, maar we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Stoppen met piekeren is dan ook niet voor de hand liggend. Gedachten uit ons hoofd halen gaat niet vanzelf en we moeten er bewust mee bezig zijn om ze een halt toe te roepen. Dankzij deze tips lukt het jou eindelijk om te stoppen met piekeren.

Piekeren?

anti-stressmiddel Piekeren kan het best omschreven worden als overmatig en (te) veel nadenken. Wanneer je piekert gaat het meestal over negatieve gedachten en toekomstscenario's die je jezelf aan het voorstellen bent. Je kan piekeren over hoe je denkt dat iets gaat verlopen of blijven piekeren of dingen die al voorbij zijn en wat er in die situatie nu net gebeurd is. Uit de omschrijving van de term 'piekeren' blijkt al zeker dat het niets positief is en dat het je gemoedsrust gemakkelijk kan verpesten. Voor sommigen is het dan ook moeilijk om niet helemaal op te gaan in deze negatieve gedachtegang. Dankzij deze tips lukt het jou om te stoppen met piekeren.

1. Wees bewust van je piekergedrag

Echte piekeraars zijn er zich vaak niet eens van bewust dat ze aan het piekeren zijn. Probeer deze onbewust gewoonte te doorbreken en even stil te staan bij je gedachten. Je moet denkpatronen bewust doorbreken om te beseffen dat negatieve gedachten niet productief zijn. Elke keer als je de neiging hebt om negatief te denken, probeer jezelf daar dan bewust van te zijn, zodat je het een halt kan toeroepen.

2. Haal je er iets uit?

weten wat je wil Als je aan het piekeren bent, stel jezelf dan de vraag 'heeft dit nut?'. De kans is groot dat het antwoord 'nee' zal zijn. Bovendien kan je de energie die je steekt in piekeren, zeker gebruiken voor iets anders. Blijven piekeren over dingen is eigenlijk puur tijdverlies. Wat je wel kan doen? Probeer in plaats van te piekeren eens een oplossing te zoeken voor de problemen waarover je piekert. Nadenken over mogelijke oplossingen is allesbehalve tijdverspilling!

3. Daag je gedachten uit

We weten allemaal hoe makkelijk het is om jezelf te laten meeslepen in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten. In plaats van mee te gaan in de gewoontepatronen van je gedachten, probeer je eigen gedachten eens uit te dagen. Maak van elke negatieve gedachte een positieve gedachte. Het zal wat aanpassen zijn in het begin en je gaat er wat moeite moeten insteken, maar het resultaat zal dat zeker waard zijn. Alleen door in iets moeite te steken, kan je uiteindelijk spreken van mentale en persoonlijke groei.

Lees ook: Hoe positief denken je helpt bij mindfulness

4. Maak tijd om te piekeren

Plan bewust een piekermomentje in, maar laat dat niet te lang duren. Verander de term 'piekeren' ook eerder naar 'reflecteren'. Zorg voor een reflecteermoment waarin je jezelf bewust wordt van alles wat er goed en minder goed loopt en zet dit allemaal even op een rijtje. In plaats van de hele dag door in je hoofd met die dingen bezig te zijn, kan je zo even je gedachten ordenen wanneer je daar tijd voor hebt. Dat zorgt ervoor dat je de rest van de dag kan focussen op de dingen die je echt gedaan moet krijgen, met zo min mogelijk afleiding.

Lees ook: Een goed humeur dankzij deze 6 simpele trucjes Door deze vier puntjes in gedachten te houden zal het jou eindelijk lukken om te stoppen met piekeren.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo