Zo lukt het je wel om gewoontes te veranderen
Goede voornemens: we maken er ons allemaal af en toe eens schuldig aan. We maken een lijstje vol met dingen die we willen veranderen zodat we de beste versie van onszelf kunnen zijn, om na twee maanden het lijstje terug te vinden terwijl er eigenlijk niets is veranderd. Je spendeert nog steeds te veel tijd op sociale media of die kilo's die je wilde verliezen, hangen nog steeds aan je lijf. Simpelweg omdat je er niet in slaagde een slechte gewoonte te veranderen. Zo lukt het je wel om gewoontes te veranderen.
Wat is een gewoonte?
Gewoontes zijn aangeleerd gedrag. Het gaat over handelingen die we blijven herhalen, omdat we ze gewoon zijn geworden. Als jij bijvoorbeeld elke ochtend geniet van een stukje chocolade, dan ga je daar automatisch ook elke ochtend naar verlangen, omdat je het zo gewoon bent. Gewoontes zijn opgeslagen in ons brein, waardoor we er zelfs niet meer over moeten nadenken. Gewoontes kunnen bepaalde zaken snel en efficiënt doen verlopen, maar vormen wel een soort van afsnijding van onze doelen en ons rationele denkvermogen. Hoe vaak ben je plots thuis terwijl je zelfs niet bewust hebt nagedacht over welke weg je naar huis ging nemen? Die route van je werk naar huis leg je gedachteloos af omdat je hersenen die route herkennen. Dat maakt het moeilijk om gewoontes bewust te veranderen, aangezien we die soms onbewust uitvoeren. Een gewoonte veranderen doe je niet zomaar, je moet er rustig de tijd voor nemen.
Waarom is het zo moeilijk om slechte gewoontes te veranderen?
Aangezien gewoontes sterke associaties zijn in ons hoofd die soms ons rationele denkvermogen omzeilen, zal het niet altijd makkelijk zijn om die te veranderen. Wanneer je echt wil afvallen en gezonder wil leven, zal je jezelf dan ook bewust moeten worden van je eetgewoontes en hier veranderingen in moeten maken. Je bent dat stukje chocolade zo gewend, waardoor je hoofd je vertelt dat je het mist wanneer je 's ochtends ontbijt zonder chocolade. Dat ons brein ons voortdurend aan die gewoonte doet herinneren, is een extra trigger om in de mist te gaan en een nieuwe gezonde gewoonte in de weg te staan. Toch kan het om het te veranderen. Gewoontes zijn herhaald gedrag en dus ook te veranderen wanneer je voldoende aantal keer een nieuwe gewoonte herhaalt. In het begin zal je brein je nog doen herinneren aan dat gemiste stukje chocolade, maar na verloop van tijd ben je zelfs vergeten dat je ooit ontbeet met chocolade. Waarom? Omdat een nieuwe gewoonte zijn weg heeft gevonden naar je brein, waardoor je nu weer alleen naar die gezonde voeding verlangt.Hoe kan je een gewoonte succesvol veranderen?
Hoe flexibel en outgoing een persoon ook is: iedereen heeft moeite met gewoontes doorbreken. Het is makkelijker om geen weerstand te bieden en automatisch terug te vallen in een bepaalde routine, dan iets nieuws uit te proberen tot ook dat weer een nieuwe gewoonte wordt. Veel mensen geven op omdat ze niet snel genoeg verandering en vooruitgang opmerken, maar dat is net het moment waarop je tegen jezelf moet zeggen om door te zetten.- Bied weerstand tegen de gedachte dat je niet snel genoeg vooruitgang maakt. Een gewoonte is een vorm van gedrag die je moet doorbreken, na verloop van tijd word je nieuwe handeling een nieuwe gewoonte die je gelukkiger gaat maken.
- Onthoud de reden waarom je de gewoonte wil doorbreken. Als je opgeeft en weer niet bent geslaagd in je opzet, voel je jezelf mislukt omdat je doel niet bereikt is. Gebruik die intentie als drijfveer om door te zetten.
- Bekijk het totaalplaatje. Misschien lijkt het op dat ogenblik alsof je die oude gewoonte echt nodig hebt om een goeie dag te hebben, maar dat kleine moment heeft een grote impact op het eindresultaat. Kijk naar het totaalplaatje en de einduitkomst om door te zetten. Denk bijvoorbeeld na over hoeveel meer energie je gaat hebben en hoe goed je jezelf in je vel gaat voelen als je eindelijk dat gezond eetpatroon hebt aangenomen.
Lees ook: Doelen bereiken doe je op deze manier (zo lukt het je écht)
Zo lukt het jou wel om gewoontes te veranderen!