Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
op tijd gaan slapen

Zo lukt het jou wél om op tijd te gaan slapen

Op tijd in je bed kruipen klinkt misschien saai, je haalt er wel heel wat voordelen uit. Zeker tijdens de drukke werkweek kan je al jouw energie gebruiken. Op tijd gaan slapen is voor veel mensen een echte uitdaging. Zo lukt het jou vanaf nu!

Oeps, weer te laat!

trucjes wallen Je neemt jezelf elke ochtend als je opstaat weer voor dat je vanavond écht op tijd in je bed gaat kruipen, want je hebt het weer te laat gemaakt gisteren. Herken je jezelf hierin? Dan ben je zeker niet alleen. Het zijn vaak onbelangrijke dingen die ons wakker houden en die we makkelijk kunnen vermijden. Je zal wel enige discipline moeten vertonen om van op tijd gaan slapen een gewoonte te maken. Maar hey, je krijgt er wel heel wat energie en gezondheidsvoordelen voor in de plaats!

1. Geen smartphone, tablets of tv

meer lezen Laat die smartphone achter in de woonkamer of zet hem op vliegtuigstand zodat de verleiding om er eindeloos op te blijven scrollen weg is. Overdadig mediagebruik staat met stip op één in de top 10 van redenen waarom we gaan slapen maar blijven uitstellen. Moet je echt voor de zoveelste keer die sociale media nog eens checken? Alles wat er gepost wordt, staat er heus in de ochtend ook nog wel op. Ook een tv of een tablet leg staat of ligt beter niet in de slaapkamer. Probeer een halfuur voor je gaat slapen al je schermen weg te leggen. Lees bijvoorbeeld eens een boek in de plaats, je zal zien dat je veel vlugger in slaap valt! Lees ook: 6 doorslaggevende redenen om meer te lezen

2. Alarm

Zet een alarm een halfuur voor je gaat slapen. Zo weet je dat het bijna tijd is om in je bed te kruipen en dat je begint aan een avondroutine als je die hebt. Begin je activiteiten af te ronden en wees bewust bezig met het feit dat je bijna gaat proberen slapen. Probeer die wekker zeker niet te negeren!

3. Vast slaapritueel

Creëer een vast slaapritueel dat je elke avond opnieuw herhaalt, zodat je zeker op tijd in je bed ligt en je voldoende gekalmeerd bent. Dit kan vanalles zijn. Het drinken van een natuurlijk hulpmiddel om in slaap te geraken, het lezen van een boek, een avondsessie yoga of meditatie, even rustig je hoofd leegmaken, noem maar op. Na verloop van tijd wordt het een gewoonte waar je naar uitkijkt. Niets leuker dan na een drukke werkdag even te unwinden en tot rust te komen.

Lees ook: Wat je slaapgewoontes verklappen over je persoonlijkheid

Wedden dat je er veel beter in slaagt op tijd te gaan slapen vanaf nu?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"