Meer en meer vrouwen zeggen de pil vaarwel en verkiezen vandaag een ander anticonceptiemiddel. Een van de meest voorkomende redenen waarom, is dat veel vrouwen het niet fijn vinden hoe hun hormonen onder invloed van de kunstmatige hormonen komen te staan en zo uit balans geraken. Te begrijpen, maar de pil is en blijft een betrouwbaar en effectief anticonceptiemiddel. De bijwerkingen van de pil zijn daarentegen soms vervelend. Toch zijn de effecten ervan zeker te minimaliseren via een gezonde levensstijl.
Mogelijke bijwerkingen
De pil biedt je absoluut heel wat voordelen, zoals minder last va
n de menstruatie, een zuivere huid en een hoge bescherming tegen zwangerschap. Daarnaast zijn er evengoed nadelen aan verbonden. Enkele bijwerkingen van de pil zijn bijvoorbeeld een disbalans van de hormonen, stemmingswisselingen, extreme bloedingen tijdens de stopweek van de pil, hoofdpijn, een lager libido, migraine, een beroerte, voedingstekorten, ontstekingen, problemen met de bijnieren of de schildklier, hart- en vaatziekten en ga zo maar door. Let wel op: bij elk medicijn dat je inneemt, bestaat er een risico op bijwerkingen. Dat betekent niet dat je deze daadwerkelijk zal ervaren. Wel is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen, zodat je eventuele signalen onmiddellijk opmerkt. Dankzij deze tips kan je de bijwerkingen van de pil wat minimaliseren.
1. Breng je hormonen in balans
De pil verstoort de natuurlijke productie van oestrogeen en progestageen in je lichaam, door een kunstmatige dosis van deze hormonen toe te voegen aan je lichaam. Daardoor komt er geen eicel vrij, waardoor er zich geen eitje kan nestelen in je baarmoederwand en je bijgevolg dus niet zwanger wordt. Omdat de pil je natuurlijke hormoonbalans onderdrukt, is het belangrijk om alle andere hormonen in je lichaam wél in balans te houden om een te grote disbalans te vermijden. Denk aan je stresshormonen, glucose en de hormonen die een invloed hebben op je schildklier.
Hoe je dat kan doen? Door gezonde voeding te consumeren. Voeding rijk aan suiker, geraffineerde koolhydraten uit onder andere wit brood en witte pasta, alcohol, rood vlees en zuivel verstoren bijvoorbeeld de productie van oestrogeen nog meer. Daardoor geraken je hormonen helemaal ontregeld. Dat heeft een nefaste impact op je gezondheid en vergroot de kans op mogelijke bijwerkingen. Kies voor groenten, fruit en voldoende vezels om je lichaam en je hormonen blij te houden.
Lees ook:
Slanker zonder honger te lijden? Het kan!
2. Beperk je stressgehalte
Bij die hormonen in balans houden, is het belangrijk dat je ook je stressgehalte wat onder controle houdt. Uit wetenschappelijk onderzoek is meermaals gebleken dat vrouwen die de pil nemen meer stress ervaren. Je stress onder controle houden en proberen te beperken, is een puntje dat altijd hoog op je agenda moet staan. Het is des te belangrijker wanneer je de pil neemt. Probeer elke dag eventjes tijd voor jezelf te maken door rustig in- en uit te ademen of te focussen op een activiteit die jouw lichaam en geest volledig ontspant. Op die manier ga je de stressniveaus in je lichaam doen dalen, waardoor de balans zich vlotter herstelt. Daardoor heb je minder kans op bijwerkingen van de pil. Te hoge cortisolniveaus in je bloed beïnvloeden bovendien ook je metabolisme en hoe vlot je afvalt. Je bent er dus op alle mogelijke vlakken bij gebaat om die levels zo laag mogelijk te houden.
Lees ook:
Een natuurlijk hulpmiddel tegen stress vind je bij deze voeding
3. Gebruik voedingssupplementen
Het gevolg van hormonen die niet volledig in balans zijn? Voedingstekorten. Zelfs als je flink op je voeding let, gezond eet en voldoende beweegt, bestaat de kans dat je lichaam hier en daar nog tekorten ervaart, door de kunstmatige hormonen die de pil je lichaam binnensmokkelt. Die tekorten kan je makkelijk oplossen door voedingssupplementen op te nemen of gewoon extra veel voeding met bijvoorbeeld ijzer of vitamine B12 toe te voegen aan je maaltijden, wanneer het een tekort van die vitaminen of mineralen betreft. Denk eraan dat je lichaam voldoende vitamine C, B12, ijzer, magnesium en omega-3 vetzuren nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Lees ook:
Vitaminetekorten voorkomen doe je zo
4. Slaap voldoende
Hier zijn we weer met een van de meest herhaalde tips: slaap voldoende. Ook voor je hormonen is dit enorm belangrijk. Als je niet voldoende slaapt, ben je doorgaans humeuriger en vermoeider. Die extra vermoeidheid brengt je hormonen nog meer uit balans, waardoor je lichaam helemaal ontregeld geraakt. Dat affecteert je menstruele cyclus, zelfs wanneer je de pil neemt. Ook je energieniveau en zelfs de manier waarop je essentiële stoffen zoals glucose opneemt in je lichaam worden hierdoor beïnvloed. Geraak je niet goed in slaap? Probeer dan het natuurlijke
SleepDust om je lichaam een halfuur voor het slapengaan op een natuurlijke manier tot rust te brengen. Gun je lichaam de nodige tijd om te herstellen, anders geraken je hormonen sowieso niet in balans.
Lees ook:
Vlot in slaap vallen: het lukt jou dankzij dit slaapritueel
Een gezond lichaam draait rond een balans. Die balans affecteert een gezond lichaam en de werking van je lichaam in het algemeen. Om bijwerkingen van de pil te vermijden, is het belangrijk dat je gezond leeft. Zo blijven je hormonen min of meer in balans. Anders maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Zit je met vragen? Passeer dan zeker eens langs je huisarts of je gynaecoloog. Zij staan jou maar al te graag met raad en daad bij.