Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
keukenaanrecht schoonmaken

Zo vaak moet je jouw keukenaanrecht schoonmaken

Zelfs in de meest propere huizen, vind je achter gesloten deuren heel veel beestjes terug. En met die beestjes bedoelen we voornamelijk bacteriën en microben, niet de occasionele spin die je ziet voorbijkruipen. Hoewel je bacteriën en schimmels niet ziet, zijn ze er wel en kunnen ze ons zelfs ziek maken. Je huis grondig proper houden, is een eerste stap om de bacteriën af te schrikken en om je immuunsysteem te verbeteren. Plaatsen zoals de keuken zijn bijvoorbeeld een echte broeihaard van bacteriën. Hoe vaak moet je dan je keukenaanrecht schoonmaken?

Overal bacteriën

schoonmaken Wie aan bacteriën denkt, denkt automatisch aan ziek worden. Toch bestaan er mogelijkheden om ons lichaam te wapenen tegen deze schadelijke bacteriën. En gelukkig maar, aangezien we sowieso met ze moeten samenleven onder één dak. Want hoe je het ook draait of keert: bacteriën zitten overal. Overal loert dus het gevaar om ziek te worden, zeg maar. Daarom is het belangrijk om je huis voldoende proper te maken, zodat je minder kans hebt om ziek te worden of om andere schadelijke effecten van bacteriën op te lopen. In het winterseizoen is er een hoger risico om ziek te worden, omdat de verwarming aanstaat en we minder ramen openzetten. Daarom is het essentieel om tijdens de winter meermaals per week het stof af te doen en een of twee keer per week te stofzuigen. Ook de ramen openen om de lucht te verversen, is belangrijk, zelfs wanneer het vriest.

Lees ook: Is stofzuigen een alternatief voor sporten?!

Etensresten

keukenaanrecht schoonmaken Een plaats waar het stof afdoen zeker niet voldoende is om aan die vervelende bacteriën te ontsnappen, is de keuken. Je kent het wel: je hebt net gekookt, er liggen nog wat etensresten in de gootsteen en je moet het aanrecht nog opruimen. Na het smullen van je heerlijk gezonde maaltijd, heb je ongetwijfeld al heel wat minder zin om de hele boel op te ruimen. Morgen is er ook nog een dag, toch? Klinkt dit scenario jou bekend in de oren? Dan ga je het volgende niet graag lezen. Het keukenaanrecht, meer specifiek de gootsteen, is namelijk de meest vieze plek in de keuken. De vuilbak uiteraard buiten beschouwing gelaten. Hoe dat komt? Door de combinatie van alle etensresten en het vocht overal. Lees ook: Dit effect heeft schoonmaken op ons gemoed

Hoe vaak schoonmaken?

keukenaanrecht schoonmaken Als jij dus bij de bovenste categorie mensen behoort die regelmatig de restjes nog op het aanrecht of in de gootsteen laat liggen, dan komt daar ongetwijfeld vanaf nu verandering in. Het keukenaanrecht schoonmaken, moet echt minstens één keer per dag gebeuren. Hier moet je wel rekening houden met het feit dat je waarschijnlijk meermaals per dag het keukenaanrecht gebruikt om eten klaar te maken en dat je dus eigenlijk ook meerdere keren per dag weer nieuwe bacteriën creëert door de combinatie van al het vuil en het vocht. Ook al klinkt het officiële antwoord dus minstens één keer per dag, bij voorkeur kuis je toch het volledige keukenaanrecht en de gootsteen elke keer nadat je eten hebt bereid. Daar komt nog bij dat je het best één keer per week een heel grondige schoonmaak kan doen, zodat je zeker alle restjes en alle plekjes wegkrijgt.

Lees ook: Hoe vaak moet je eigenlijk je lakens wassen?

Zo doe je dat

keukenaanrecht schoonmaken Bij het keukenaanrecht schoonmaken, kan je ongetwijfeld nog wel wat handige tips gebruiken. Neem al zeker altijd een schone spons, zodat je geen andere bacteriën verspreidt tijdens het kuisen. In een spons kruipen namelijk heel veel bacteriën en ziektekiemen zonder dat je er erg in hebt. Je doet dus het best handschoenen aan tijdens het kuisen zelf, zodat deze zich niet verspreiden op je handen. Maak de gootsteen en het aanrecht zelf proper door stevig te schrobben met zeep en water. Spoel dit af en voeg wat schoonmaakazijn toe om de laatste restjes te desinfecteren. En voilà: je aanrecht is weer klaar om vuil gemaakt te worden.

Lees ook: Zo krijg je écht alle bacteriën weg uit de badkamer

Je keukenrecht schoonmaken, is misschien niet de leukste taak op je to-do lijst, maar wel een heel belangrijke.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"