Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
yoga mentale gezondheid

Zo verbetert yoga jouw mentale gezondheid

De eerste termen waar de meesten aan denken bij yoga zijn voornamelijk rust en lenigheid. Toch schenkt yoga je meer dan alleen sterke en flexibele spieren. Naast jezelf eens goed uitrekken, is yoga namelijk ook heel goed voor je geest. Zo verbetert yoga je mentale gezondheid.

De ene is er helemaal gek op, terwijl de andere de hype achter yoga niet snapt. Yoga is daarentegen veel meer dan een hype, het is een vorm van beweging die je leven kan veranderen. Zelfs als het je eigenlijk niets zegt, is het toch de moeite waard om eens te proberen. Het is namelijk beter voor je dan je denkt.

1. Vermindert stress

mentale gezondheid Voor de workaholics en zenuwpezen onder ons: yoga vermindert echt je gevoelens van stress. Wanneer je jezelf zorgen maakt over iets of stress hebt over bepaalde zaken ben je na een uurtje yoga doorgaans veel meer ontspannen. Regelmatig aan yoga doen, zorgt er op lange termijn voor dat de stress minder impact heeft op jou en dat je minder angstig door het leven gaat. Misschien toch maar eens uittesten?

Lees ook: 5 natuurlijke manieren om stress te verlichten

2. Minder kans op depressie

yoga mentale gezondheid Wie doorgaans veel stress heeft en daarbij regelmatig last heeft van paniek- en angstaanvallen maakt een grote kans op een depressie. Stress zwakt het immuunsysteem af, waardoor we zowel lichamelijk als mentaal ook zwakker worden. Al vanaf een kwartiertje mindful yoga per dag vermindert de kans op een depressie aanzienlijk.

Lees ook: Waarom perfectionisten vatbaarder zijn voor een burn-out

3. Beter geheugen

verschil angstaanval paniekaanval Doordat je bewust in het moment aanwezig bent, helpt yoga je hersenen te stimuleren. Dat heeft meerdere voordelen. Ten eerste maak je minder kans op geheugenstoornissen op latere leeftijd, omdat je jouw brein aanleert om alles in het moment rustig op te nemen. Ten tweede zal een moment van complete mindfulness tijdens yoga je concentratie en geheugen op het werk en bij andere taken verbeteren. Even een namiddagdipje? Probeer dan eens een korte yogapauze uit!

Lees ook: Dit effect heeft gezonde voeding op jouw brein

4. Gelukkig gevoel

Yoga geeft je geluksgevoel in het algemeen een boost. Leven in het moment en zo veel mogelijk proberen om jezelf bewust te zijn van alles wat je doet, gaat je echt gelukkiger maken. Het is makkelijker gezegd dan gedaan en je gaat het nog niet opmerken na één yogasessie, maar de aanhouder wint!

Lees ook: Koken heeft dit verrassende effect op onze mentale gezondheid

Hoog tijd om dit effect van yoga op je mentale gezondheid zelf eens te ontdekken!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"