Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
geluk op het werk

Zo vind je probleemloos geluk op het werk

Waar vroeger voornamelijk financiële zekerheid en stabiliteit belangrijke waarden binnen een job waren, lijkt vandaag eerder voldoening en plezier te primeren. Een job is niet langer iets waarmee je moet zien rond te komen, we willen er ook geluk uit halen. Al is dat voor de ene al wat meer evident dan voor de andere. Zo vind je probleemloos geluk op het werk.

Andere bedrijfscultuur

Dat er meer behoefte is aan geluk op het werk is ook werkgevers niet ontgaan. Heel wat bedrijven organiseren hun bedrijfscultuur in die mate dat medewerkers ontspannende netwerkactiviteiten kunnen doen en dat er heel wat leuke teambuildings op de planning staan. Op die manier willen ze het groepsgevoel tussen collega's versterken en de vriendschap en gemoedelijkheid op de werkvloer bevorderen. Ook die gemoedelijkheid speelt een grote rol in hoe goed en gelukkig je jezelf voelt op het werk. Een uitje met het team is geen uitzondering meer, terwijl vroeger werk en privé eerder gescheiden werden gehouden. We zijn er met zijn allen de afgelopen jaren achtergekomen dat alleen maar een mooi loon niet de sleutel tot geluk is. Vandaag lijkt zelfs de intrinsieke voldoening belangrijker te zijn dan de extrinsieke beloningen zoals extralegale voordelen en een hoger loon. Begrijp ons niet verkeerd, deze extrinsieke beloningen zijn nog steeds belangrijk, maar wat waarden betreft zijn meer mensen op zoek naar een job die helemaal bij hen past en waar ze zichzelf kunnen zijn. Dat is wat hen echt gelukkig maakt, niet het brutoverschil van 200 euro op het einde van de maand. Het zijn eerder intrinsieke voldoening en betrokkenheid op het werk die de perfecte motivatie vormen voor werknemers.

1. Relaties (op het werk)

geluk op het werk Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we in het algemeen gelukkig worden van relaties. Of dat nu gaat over een liefdesrelatie, een vriendschapsrelatie of een collegiale relatie: als de sfeer goed zit en we voelen ons verbonden met anderen dan voelen we ons gelukkiger. Goede relaties hebben een positief effect op ons lichaam en op onze hersenen. We voelen ons geliefder en zitten beter in ons vel. Let wel op, het gaat vanzelfsprekend niet over het aantal relaties in je leven, maar wel over de kwaliteit en de diepgang van die relaties. We zeggen niet dat je de beste vrienden moet worden met je collega's en dat je elk detail over hun privéleven moet te weten komen, maar probeer toch een beetje te bonden door af en toe eens een praatje te slaan en een gesprekje te voeren.

Lees ook: Vriendschap heeft deze onverwachte invloed op je gezondheid

2. Zet in op je talenten

geluk op het werk Je kan niet alles goed kunnen en niemand werkt perfect of heeft de perfecte job. Wat wel kan? Je kan goed zijn in wat je doet en daar zelf tevreden mee zijn. Dat is nodig om voldoening te halen uit wat je doet en motivatie te vinden om door te zetten en te groeien binnen job en het bedrijf. Daarnaast kan je jezelf stimuleren aan de hand van to-do lijstjes. Stel elke dag een realistisch en haalbaar lijstje op en schrijf daarop wat je die dag zeker wil gedaan hebben. Elke keer als je weer een puntje kan doorstrepen, groeit je gevoel van voldoening. Ideaal om gelukkig naar huis te gaan.

3. Werk zelfstandig

Probeer je eigen werkdoelen na te streven en zo zelfstandig mogelijk te werken, tenzij je heel veel in groep moet doen. Zoek voor jezelf uit wat je doelen op werkvlak zijn en werk daar zelfstandig naartoe. Op die manier heb je nog een achterliggend doel voor jezelf in plaats van puur de werkgever tevreden te willen stellen. Dat zorgt voor een intrinsiek geluksgevoel en een duidelijke motivatie om je eigen doelen te bereiken.

4. Waarom doe je het?

geluk op het werk Dit is het belangrijkste puntje. Vraag jezelf af waarom je doet wat je doet. Dat is veel belangrijker dan wàt je juist doet. Je moet zelf een duidelijk doel hebben of weten waarom je die job net zo graag doet. Het is een mooie leidraad doorheen je leven, omdat je zo focust op wat je zelf belangrijk en leuk vindt. Het is essentieel om een job uit te oefenen waar je zelf iets aan hebt. Dat is veel beter dan een job doen met een heel hoog loon en veel prestige waarin je jezelf eigenlijk doodongelukkig voelt. Ga op zoek naar je eigen waarden en streef die na. Onthoud waarom je het doet.

Lees ook: Gelukkig worden? Dit is wat je moet vermijden

Door op deze vier puntjes te letten vind je probleemloos geluk op het werk.

Vorig artikel Lombardia Food Creator nv: duurzaam en lokaal ondernemen zonder toegevingen