Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
altijd moe oorzaak

Zo zal je beter slapen op een onbekende plek

Slaap jij ook vaak slecht in het bed van je lief? Staat een eerste nacht op vakantie voor jou gelijk aan weinig nachtrust? Dat is normaal. In een vreemde omgeving is je brein alerter voor achtergrondgeluiden waar het niet aan gewend is. Gelukkig hebben wij enkele tips om beter te slapen op een onbekende of nieuwe plek!

Een vreemd bed

Oost west, thuis best, klinkt het spreekwoord. En dat geldt zeker ook voor slapen. Wanneer we de eerste nacht ergens anders slapen dan in ons eigen bed, slapen we vaak veel slechter dan thuis. Waarom? Omdat ons brein minder goed slaapt. Een nieuwe slaapplek brengt nieuwe achtergrondgeluiden met zich mee en daar is het brein heel gevoelig voor. De geluiden bij je thuis ben je gewoon, waardoor je er makkelijker doorslaapt. Dat je ergens anders slechter slaapt, wordt het first night effect genoemd, al kan het zich ook meerdere nachten voordoen, omdat je brein er nog even aan moet wennen.

1. Slaap met oordopjes

 Hét wondermiddel tegen overbodig lawaai in alle omstandigheden? Oordopjes! Zorg dat je oordopjes uitkiest die helemaal sound proof zijn en comfortabel om te kunnen slapen. Op die manier ben je na die eerste nacht bij je nieuwe lief toch nog helemaal fris en fruitig bij het ontbijt. Je wil een goeie indruk maken, toch?

2. Drink geen alcohol of koffie

Vermijd alcohol en koffie vlak voor het slapengaan. Dat cafeïne je meer energie zal geven en je wakker houdt in plaats van je in een diepe slaap te sturen, moeten we je vast al niet meer vertellen. Wie dacht dat alcohol een goed idee was als slaapmutsje, stapt daar ook maar beter vanaf. Alcohol doet je misschien makkelijker in slaap vallen, maar je zal ook meerdere keren per nacht wakker worden. Daar hou je in de ochtend een suf gevoel aan over.

Lees ook: Dieper slapen dankzij thee? Deze 5 soorten brengen je in no time naar dromenland!

3. SleepDust

SleepDust is een aanrader wanneer je niet makkelijk in slaap valt of regelmatig wakker wordt in het midden van de nacht. Wanneer je op een nieuwe plaats moet gaan slapen, neem je de SleepDust best ongeveer 30 minuten voor je gaat slapen. Dat zorgt voor een effectieve werking van het 'slaapstof'. Het zal je lichaam doen ontspannen en je vlotjes naar dromenland sturen.

4. Focus op je ademhaling

Als je niet kan slapen, omdat je ligt te piekeren of omdat er veel lawaai is, probeer dan rustig te worden door te focussen op je ademhaling. Adem in en uit en luister naar de geluiden, terwijl je jouw handen op je buik legt om de ademhalingsbeweging mee te voelen. Door dit te blijven herhalen word je automatisch rustig en val je in een diepe slaap.

Lees ook: Rust in je hoofd: de 3 snelste manieren om komaf te maken met ruis

Dankzij deze tips ga jij overal beter slapen, of het nu thuis of op vakantie is!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"