Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zomereenzaamheid

Zomereenzaamheid: dankzij deze tips maak jij er komaf mee

Meer dan de helft onder ons voelt zich wel eens eenzaam. En wat blijkt? In tegenstelling tot waar we vaak vanuit gaan, voelen we ons eenzamer in de zomer dan in de winter. Zomereenzaamheid is echt een ding. Heb jij hier last van? Dankzij deze tips maak jij er komaf mee.

Oorzaken

zomereenzaamheid Hoewel de zomer synoniem lijkt te staan voor gezelligheid, terrasjes met vrienden en vele leuke barbecues, zijn heel veel mensen eenzaam in de zomer. Hoe dat komt? Er zijn verschillende factoren die hier een invloed op hebben. Velen moeten bijvoorbeeld gewoon een hele zomer lang werken, terwijl vrienden of familie ondertussen naar het buitenland trekken en de tijd van hun leven lijken te beleven. Iedereen is weg en plots zijn je weekends leger dan tijdens andere periodes in het jaar. Als jij achter je bureau zit, terwijl iedereen geniet van het goede weer op een tof strand of in een hippe stad, dan ligt de eenzaamheid wel eens op de loer. Daar komt dan nog bij kijken dat je sociale media overladen zijn met foto's van mensen die van hun vakantie aan het genieten zijn. Je ziet dus letterlijk wat zij aan het doen zijn, terwijl jij bedolven wordt onder projecten en presentaties. Zomereenzaamheid bestaat dus echt en dit kan je er tegen doen.

1. Weg met die smartphone

wakker worden Als je jezelf ongelukkig voelt wanneer je door je sociale media feed scrolt, omdat de zoveelste vriend of vriendin een vakantiefoto post, leg dan simpelweg je smartphone weg. Onthoud dat dit een virtuele wereld is en dat het geen zin heeft om je blind te staren op foto's van anderen, terwijl je jezelf beter kan bezighouden met jezelf. Weg met die smartphone en tijd voor een detox.

Lees ook: Afkicken van je smartphone doe je zo (en waarom dat nodig is)

2. Doe iets leuks

ontstressen Wanneer je mensen op een terras ziet zitten op weg naar huis en jij hebt op dat moment niemand in de buurt waarmee je dat ook kan doen, stop dan met denken dat je alleen bent. Je weet goed genoeg dat als je vrienden en familie wel thuis waren, je evengoed zelf zou genieten van het zonnetje. Doe gewoon iets leuks voor jezelf en je zal jezelf al snel beter voelen. Wie zegt dat je niet alleen een terrasje kan doen met een leuk boek? Maak een zonnige wandeling in een park in de buurt of installeer jezelf gewoon op je eigen terras in dat zonnetje. Een beetje me-time kan geen kwaad. Je zal beseffen dat wat stilte in je sociale agenda ook wel eens deugd kan doen.

Lees ook: Dankzij deze 6 eenvoudige tips ga jij voor meer zelfliefde

3. Stop met te vergelijken

zomereenzaamheid Oké, iedereen is nu op vakantie en jij niet. Maar jouw tijd komt dan wanneer die anderen allemaal achter hun bureau aan het zwoegen zijn. Je mist niets, want jij haalt die vakantietijd op een andere keer weer in. Vergelijk jezelf dus niet met anderen en zet die eenzaamheid die je nu voelt om in een gevoel van dankbaarheid, omdat je zoveel vrienden en familie hebt die je nu stiekem een beetje mist.

Lees ook: Hoe positief denken je helpt bij mindfulness

Dankzij deze drie tips geraak je van die zomereenzaamheid af.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"