Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
suiker

Zoveel kilo suiker eten we écht per jaar

Of je nu gezond probeert te eten of niet, ongemerkt krijg je toch heel wat meer suiker binnen dan je denkt. Het zoete goedje zit dan ook verstopt in producten waar je het soms niet eens van verwacht. Zoveel kilo suiker eten we gemiddeld écht per jaar en dit is hoe je dat getal kan proberen te verminderen.

Kilo's suikers

suiker Uit recent onderzoek blijkt dat we per jaar maar liefst 40 (!) kilo suiker eten. Dat is gemiddeld zo'n 110 gram aan suiker of 28 suikerklontjes per dag. Meer dan 10.000 suikerklontjes per jaar dus. Een verrassend hoog getal, zeker wanneer je weet dat het algemene voedingsadvies is om dagelijks niet meer dan 5% van je calorieën uit suikers te halen. Toch kan dat getal eigenlijk niet zó verrassend zijn aangezien suiker in heel wat producten verstopt zit waarvan je het niet eens weet. Denk aan brood, sauzen, vlees en zelfs sommige groenten die je in blik koopt.

Lees ook: Eerste hulp bij afvallen: vermijd deze stiekeme dikmakers

Aan te raden hoeveelheid

De aan te raden hoeveelheid suiker is vanzelfsprekend zo weinig mogelijk. De gemiddelde gezonde suikerinname per dag is 12,5 klontjes per dag. Let wel op: het gaat hier expliciet over vrije suikers zoals natuurlijke suikers uit fruit. Toegevoegde suikers die je terugvindt in ongezonde voeding zoals snoep kan je best gewoon helemaal vermijden, zeker als je gezond wil zijn.

Lees ook: Zin in snacks? Dit is waarom je altijd verlangt naar te zoet of te zout eten

Minderen met suiker

Minderen met suiker is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Toch is het simpeler dan je denkt. Focus bijvoorbeeld vooral op verse producten. Pure voeding zoals groenten, fruit, vlees en vis bevatten alleen gezonde suikers. Wanneer je verse voeding aankoopt en vervolgens zelf een gezonde maaltijd kookt, zal je lichamelijk een verschil merken. Vermijd ook frisdranken en fruitsappen, maar kies in de plaats bijvoorbeeld voor water of een natuurlijke kuur zoals SkinnyLove. Die laatste zal bovendien op lange termijn je verlangen naar zoet doen afnemen, waardoor het gemakkelijker dan ooit wordt om slechte suikers aan de kant te laten staan.

Lees ook: Zijn tussendoortjes gezond of niet? Wel op deze manier!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"