Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Zwangerschapskilo's: alles wat je moet weten

Zwangerschapskilo's: alles wat je moet weten

Negen maanden hoefde je je niet druk te maken over je gewicht. Maar na de bevalling blijven er vaak wat meer kilo's plakken dan je misschien had verwacht. En dan? Alles wat je moet weten over zwangerschapskilo's: wij leggen het uit.

De eerste maanden zal het je waarschijnlijk niet veel kunnen schelen en ben je enkel verliefd op je baby en druk met voeden, pampers en proberen je slaap in te halen. Maar er komt een dag dat je van die wolk af moet stappen en je moet neerdalen in het echte leven. Krijg je die jeans van voor je zwangerschap slechts tot je knieën omhoog? En draag je nog het liefst die zwangerschapsjogging? Zeg maar hallo tegen die zwangerschapskilo's!

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Laten we eerst zien hoeveel vrouwen gemiddeld bijkomen tijdens een zwangerschap en waarom dat goed is.* Naast het gewicht van je baby (gemiddeld 3,5 kilo) maak je zelf, naast vruchtwater en extra bloed, ook extra vetweefsel aan. Dat vet heeft als doel om een reserve op te bouwen wanneer je borstvoeding gaat geven en draagt bij aan een gezonde zwangerschap. Heb je ondergewicht, zal je vaak wat meer vetreserves aanleggen dan wanneer je overgewicht hebt. Wanneer je kampt met het laatste, is er reeds een voorraad beschikbaar. voeding tijdens de zwangerschap Hoeveel kilo's erbij mogen komen voor een gezonde zwangerschap, hangt dus ook af van je BMI (Body Mass Index) voor je zwanger werd.

BMI < 18: 12 tot 18 kilo

BMI 18 - 24: 11 tot 15 kilo

BMI 25 - 30: 7 tot 11 kilo

BMI >de 30: 7 kilo

Gemiddelde gewichtstoename aan het einde van een zwangerschap: Je baby'tje: 3,5 kilo Vruchtwater: 2 kilo De placenta en de groei van je baarmoeder: 1,5 kilo Extra bloed: 2 kilo Extra borstweefsel: 0,5 kilo Extra vetweefsel: 3 kilo

Eten tijdens je zwangerschap

Sommige mensen denken dat je voor twee moet eten wanneer je zwanger bent. Helaas is dat niet het geval. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om je zwangerschap als excuus te gebruiken om veel te snoepen en ongezonde dingen te eten, maar dan komen er enkel maar extra kilo's bij. Bovendien heeft je kindje er ook baat bij wanneer jij gezond eet. Een ding is heel belangrijk: probeer geen kilo's kwijt te spelen tijdens je zwangerschap! Vooral in de eerste drie maanden bestaat er dan een kans dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, die jouw baby hard nodig heeft. Ook kunnen er bij gewichtsverlies afvalstoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor je kindje. Wil je de controle over je gewicht behouden en op je voeding letten? Je vroedvrouw, huisarts, gynaecoloog of een diëtist, kan je hierbij begeleiden.

Zwangerschapskilo's post-baby

Na de bevalling raak je natuurlijk direct het gewicht van je baby kwijt. Een groot deel van de overige kilo's verdwijnen in de weken erna. Sommige vrouwen hebben het geluk dan direct weer terug op hun oude gewicht te geraken, maar de meeste blijven zitten met een paar hardnekkige zwangerschapskilo's. Wanneer en of je weer op je oude gewicht zit, is moeilijk te zeggen. Dat hangt onder andere af van het aantal kilo's dat je bij bent gekomen, of je lichaam al is hersteld en of je borstvoeding geeft. Wil je graag afvallen na de bevalling? Ga dan in ieder geval nooit op een streng dieet. Je lichaam heeft energie nodig om te herstellen van je zwangerschap en bevalling. Begin de eerste twee tot drie maanden sowieso niet met proberen gewicht te verliezen. Eet tot die tijd gezond en wandel elke dag een half uurtje buiten met de kinderwagen. zwangerschapskilo's

Meer weten over zwangerschapskilo's en afslanken?

Of je nu naar terug gaat naar je oude gewicht van voor je zwangerschap, of er iets boven blijft steken, je uiteindelijke doel is om je goed te voelen en er lang voor je kind te zijn.

Met SkinnyLove kan je op terug op die roze wolk gaan zitten en speel je die zwangerschapskilo’s zonder dieet kwijt¹ . SkinnyLove bevat een dubbele vetverbrander² dankzij natuurlijke ingrediënten en stimuleert je vetmetabolisme. Zo verander je in geen tijd van een Tummy Mommy in een Yummy Mommy!

Lees zeker ook:

 

*Let op: elke vrouw is anders en iedere zwangerschap verloopt anders. Wij spreken over een gemiddelde. Wijk jij af van het gemiddelde, heb dan niet direct schrik. Jouw vroedvrouw houdt je gewicht goed bij en kan je alles vertellen over gezond gewicht tijdens je zwangerschap.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo