Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Zweeds gezond

Zuiver Zweeds genieten: 5 redenen waarom het Hoge Noorden zo gezond is

Leven op z'n Zweeds is gezond. Hoe dat komt? Zweden maken bewuste beslissingen om werk en privéleven gescheiden te houden, hebben rituelen voor sociale contacten en ze eten de juiste voeding. En dat is nog maar het begin: 5 redenen dat we het allemaal meer op z'n Zwööds zouden moeten doen.

1. Naar buiten!

Noorderlingen gaan zo vaak ze kunnen naar buiten. 's Winters met het hele gezin op de sneeuwscooter, hartje zomer lekker plonzen in de fjörden. Jezelf omringen met ruimte, water, stilte en natuur is enorm belangrijk. In Zweden krijgen ze vitamine D met bakken binnen.

2. Sauna

Als het buiten lekker koud is, gaat er niets boven een lekkere sauna om te zuiveren. Bij ons wordt vaak de Finse sauna gepromoot, maar de Zweden doen het even goed!

3. Massage

Zweeds gezondEen Zweedse massage- zachter dan een drukpuntmassage- is heerlijk. Koester je lichaam en probeer je ook minstens 1 x per week te laten masseren. Zelf aan de slag? Start eenvoudig, bijvoorbeeld met een dagelijkse voetmassage.

4. Alles met mate: lagom

Het principe van lagom betekent alles met mate: niet te veel, niet te weinig, maar precies goed. In een lagom restaurant bijvoorbeeld, serveert men gravlax (de beroemde, en gezonde Zweedse zalm) op borden in een tussenformaat.

Wil je graag weten waarom vette vis gezond is, ook als je op je lijn let? Lees dan: Koppels met een spannend seksleven eten dit zo vaak ze kunnen

5. Fika

Fika is een ontspannend moment halverwege de ochtend of namiddag waarbij samen thee of koffie gedronken wordt. Als het even kan in de vrije natuur, of gewoon ergens lekker buiten. Dat het een aangelegenheid is om serieus te nemen, merk je bijvoorbeeld op de Zweedse werkvloer. Heel wat Zweedse bazen verplichten hun personeel om deel te nemen aan de fika. Ontspannen is immers net zo belangrijk als hard werken, zo stellen ze. En bovendien is ontspannen noodzakelijk om werkelijk productief te zijn. En of alleen de Zweden daar in Scandinavië zo gezond leven? Natuurlijk niet! Combineer deze rituelen met een Deense levenswijsheid (hygge-of huiselijke gezelligheid boven alles) en Skogluft-letterlijk woudlucht-uit Noorwegen, wat staat voor groen geluk in je huis.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"