Gezond stoofpotje: pastinaak, wortel en kalkoen in een kruidenmix
Een gezond stoofpotje? Dat is de specialiteit van Alida! Alles in één pan op het vuur: makkelijker kan niet.
Het voordeel van een gezond stoofpotje is dat je er mee kan experimenteren en zowat alle groenten in kan verwerken. Een ideaal recept om je overschotten mee weg te werken. Vandaag op het menu? Pastinaak, wortel en kalkoen in een overheerlijke kruidenmix. Wij zijn al helemaal in de herfststemming dankzij dit warme stoofpotje. Kook je mee?
Benodigdheden
- Volle rijst, in winkelmandje>>
- 750g wortels
- 1 grote pastinaak
- Kalkoenlapjes
- 2 witte ajuinen
- Rozemarijn
- Ginger BLAST tijm-salie, in winkelmandje>>
- Rapunzel groentebouillon, in winkelmandje>>
- Peper
- Herbamare kruidenzout, in winkelmandje>>
Hoe maak je het?
Stap 1
- Per kopje of eenheid rest heb je 1,5 kopje water nodig om deze goed te laten koken.
- Doe er een theelepeltje groentebouillon bij om de volle rijst extra te laten doorsmaken.
- Laat gedurende 35 tot 40 minuten doorkoken.
Stap 2
- Spoel de wortelen heel goed af en snijd ze in grove stukken.
- Voor de pastinaak hetzelfde: eerst goed afspoelen en dan in grove stukken snijden.
- Pel de witte ajuin en snijd in grove stukken.
- Doe alle groenten in één stoofpotje en roer ze goed door elkaar.
- Schep 2 eetlepels groentebouillon in een tas met water. Roer goed tot het één mengsel is en giet dit dan bij de groentjes in de stoofpot. Doe er ook een scheutje olijfolie bij.
- Neem een lepelpuntje Ginger BLAST tijm-salie en meng ook apart eerst met een beetje water. Giet dit vervolgens bij in het stoofpotje. Een puntje is voldoende om alles krachtig op smaak te brengen.
- Pluk de verse tijm en een paar laurierblaadjes, leg deze erbovenop.
Zet de groentestoofpot op het vuur gedurende 25-30 minuten. Het vuur mag eerst goed hoog gezet worden zodat het vocht dat kookt al wat verdwijnt. Wanneer het vocht verdwijnt, kan je het vuur iets lager zetten zodat alles goed kan stomen. Laat het deksel er zeker opstaan.
Tip van Alida: Tijm en salie op zichzelf geven een specifieke, krachtige smaak aan het gerecht. Bovendien werkt salie als kruid antibacterieel en tijm slijmoplossend. Handig om te weten! Zeker nu het najaar eraan komt en we ons immuunsysteem willen voorbereiden op de typische winterkwaaltjes en andere gevaarlijke virussen.
Stap 3
- Neem de kalkoenlapjes en snijd deze in grove reepjes en blokjes.
- Kruid de kalkoenlapjes stevig met peper en Herbamare kruidenzout. Draai de kalkoenlapjes door de kruiden zodat de mengeling goed verspreid is.
- Roer door de groentjes op het vuur. En voeg de kalkoen bij het gezond stoofpotje terwijl het verder op het vuur kookt.
Heel belangrijk dat je terug het deksel op de pot zet, zodat alles heel goed stoomt en gaar wordt. Vanboven ligt het vlees dus dat gaat goed stomen. Dat meng je dus best niet onder de groentjes, want dan bestaat de kans dat de kalkoen niet voldoende gaart om lekker te zijn.
Tip van Alida: prik in de kalkoen en in de groentjes om te kijken of alles goed gaar is. Is dat niet het geval? Dan zet je weer 5 minuten bij op de keukenwekker. Smakelijk!
Graag nog eens terugkijken hoe Alida dit recept klaarmaakt? Check dan onderstaande video: