RECEPT: pompoenschotel met kaneel
Benodigdheden voor 4 personen:
- 350 g gierst, in winkelmandje>>
- 500 g pompoen, in dobbelsteentjes of grotere vierkantjes gesneden
- 8 el SkinnyLove olijfolie natuur, in winkelmandje>>
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 4 peperbolletjes, geplet in de vijzel
- 1 grote ui in fijne ringen gesneden
- 50 g pompoenpitten, in winkelmandje>>
- 1/2 theelepel kardemom
- 450 ml Rapunzel zoutarme groentebouillon, in winkelmandje>>
- extra: 1/2 granaatappel
Hoe maak je het?
Meng de pompoen met 4 delen van de olijfolie en bak 20 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven. Smelt de andere helft van de olie met de kaneel en peper in een zware kookpot met een goed sluitend deksel.
Voeg de uien toe en roerbak ze 10 minuten op een matig vuur. Voeg de gierst toe en roer alles goed om. Voeg vervolgens de bouillon en de pompoen toe en breng alles goed aan de kook. Laat 20 minuten sudderen, nog steeds op een zacht vuurtje en sluit af met het deksel. Voeg de kardemom en de pompoenpitjes toe, 5 minuutjes voor je het vuur dooft.
Als je toevallig het bommetje antioxidanten granaatappel in de fruitschaal hebt liggen, strooi dan enkele zaadjes over het gerecht heen, als een pittige finishing touch. Omdat de textuur van dit glutenvrije graan vrij plakkerig is, kan je de mengeling nog even laten trekken zodra de korreltjes gaar zijn.
Als je dit gerecht niet gloeiend heet, maar lichtjes afgekoeld serveert, blijven de korreltjes al dente. De smaak van gierst is boterachtig en mild. Als je er eenmaal mee gaat experimenteren, ontdek je als vanzelf de veelzijdigheid ervan. De smaak is net iets neutraler dan bijvoorbeeld volle rijst of boekweit en is een heerlijke aanvulling op bijvoorbeeld, fetakaas en maïs.
Ken je trouwens de vele gezondheidsvoordelen van spinazie? Elders op de blog lees je er meer over.