Slank koken: Oosterse wok met zalm en paksoi
De live kooksessies van Alain en Alida waren afgelopen maanden op zijn zachtst gezegd een groot succes. Jullie keken massaal mee voor lekkere kookinspiratie en daarom besloten we om jullie vanaf nu wekelijks te verwennen met een receptje!
Verwacht je aan recepten uit de live kooksessies en uiteraard heel wat nieuw lekkers. In de categorie slank koken kan een zomerse wok uiteraard niet ontbreken. Paksoi is momenteel volop in het seizoen en verse, biologische zalm smaakt altijd. Kook je mee?
Benodigdheden
- 50g parelgerst per persoon, in winkelmandje>>
- Paksoi
- Sojascheuten
- Zalm
- Kerstomaatjes
- Verse gember
- Miso
- Zwarte sesamzaadjes
- Pompoenpitten, in winkelmandje>>
- Kurkuma
- Verse gember
- Tamari Soy sauce
Tip: Ga voor zalm zonder aroma en zonder toegevoegde suikers. Wilde of biologische zalm is het beste wat er is.
Hoe maak je het?
Stap 1
- Weeg de gerst af (+- 50g per persoon) en spoel af onder koud water. Per eenheid parelgerst heb je 1 eenheid water nodig. Verwarm dit op een hoog vuur tot de gerst kookt.
- Voeg 1/2 eetlepel van de misopasta toe. Roer goed door de parelgerst zodat de volledige pasta is opgelost en de smaak zich verspreidt.
- Wanneer het water begint te dansen, zet je het deksel op de kookpot. Laat dit gedurende 35 tot 40 minuten op een lager vuur staan.
- Controleer na 40 minuten of het vocht volledig is opgekookt. Is dat het geval? Dan is de parelgerst klaar om geserveerd te worden.
Stap 2
- Snijd de krop van de paksoi doormidden in de lengte door, van boven naar onder. Maak de paksoi schoon door grondig af te spoelen onder koud water. Neem een snijplank en snijd de onderkant van de paksoi weg. Snijd de rest in grove stukken. Doe de stukken paksoi in een grote schaal.
- Spoel de kerstomaatjes af en halveer ze.
- Snijd de verse gember in grove stukken. Neem een kommetje en rasp de gember.
- Doe de sojascheuten in een vergiet en spoel ook deze af.
Stap 3
- Neem 100ml warm water.
- Meng 1/2 eetlepel misopasta en roer dit erdoor.
- Doe er wat kurkuma bij op basis van je eigen smaakvoorkeur.
- Roer alles goed door elkaar en zet even opzij.
Stap 4
- Snijd de zalm in kleine blokjes.
- Verhit ondertussen olijfolie en tamari sojasaus in je wokpan. Voeg de stukjes zalm hierbij. Strooi er wat peper en zwarte sesamzaadjes over.
- Doe de paksoi mee in de wokpan. Schud alles goed door elkaar.
- Vervolgens meng je de sojascheuten en de tomaatjes ook onder de zalm en de paksoi.
- Strooi wat groene pompoenpitten over het geheel.
- Giet er wat van de dressing over op basis van eigen smaak.
- Vul een kommetje met parelgerst.
- Schep daar de wokgroenten en de zalm mee over.
Smakelijk! Slank koken was nog nooit zo plezant.
Graag nog eens terugkijken hoe Alain en Alida dit recept klaarmaakten of zin in nog meer recepten? Abonneer je dan zeker op ons YouTube-kanaal.