Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voeding kalium

4 x voeding met meer kalium dan bananen

Bananen moet je eten voor hun kalium, hoor je vaak zeggen. Dat klopt zeker, maar als je op je lijn let eet je liever geen noten, bananen of zoete aardappelen (net als gewone aardappelen zijn die laatste ook een goede bron van kalium). Wij zetten voor jou graag 4 lijnvriendelijke alternatieven op een rijtje en leggen je uit waarom je lichaam dit mineraal nodig heeft:

Waarom kalium?

Kalium of potassium is een onmisbaar mineraal voor een goede gezondheid. Kalium zorgt voor een optimaal vochtgehalte in ons lichaam en verlaagt de bloeddruk. Maar wat je vooral zal interesseren als je aan het afslanken bent: het houdt je metabolisme op peil en helpt afvalstoffen verwijderen! Kalium helpt je lichaam om vetten en koolhydraten vlotter op te nemen. En dat zorgt er uiteindelijk voor dat je meer energie uit je voeding haalt en langer verder kan met minder. Er is nog verder onderzoek nodig, maar waarschijnlijk helpt kalium ook om ons systeem jong te houden. Het zorgt er namelijk voor dat eiwitten beter worden gesynthetiseerd, wat helpt bij regeneratie en groei van cellen en huidweefsel.

Wat zijn de symptomen van een kaliumtekort?

Tot de symptomen behoren onder meer constipatie, spierzwakte en vermoeidheid. Het is natuurlijk met het blote oog moeilijk vast te stellen of die symptomen al dan niet verbonden zijn met andere ziektebeelden. Ga daarom altijd bij een dokter ten rade. Kalium zit in mindere mate in heel wat voedingsmiddelen, van aardbeien tot koffie, maar uit de onderstaande lekkernijen haal jij het meeste voedingsstoffen wat potassium betreft:

1. Zalm in blik

In blikjes zalm zit vaak een middelgrote zalmsteak van 100 g. Naast je gezonde Omega 3-vetzuren krijg je hierdoor ook een portie potassium van 396 mg binnen.

2. Rode biet

De dieprode bietjes met een bijzondere smaak zijn niet alleen enorm veelzijdig in de keuken, maar ook een supersterke vetverbrander vol antioxidanten en vitamines. Naast fosfor, ijzer en magnesium bevat rode biet ook een gulle portie kalium. 250 gram gekookte bietjes bevat 518 mg van dit mineraal. Meer weten over de zuiverende kracht van rode biet?

Lees ook: Stralen dankzij een knolletje? Dit rode wonder helpt!

3. Pompoen

Per 250 mg van deze winterse groente met milde, licht zoete smaak is je lichaam 518 mg kalium rijker.

4. Tomaten(saus)

kalium voeding

 

Met een middelgrote tomaat in je slaatje ben je al goed op weg ( 218 mg kalium per 85 g), maar de voedingsstoffen van tomaat komen nog beter tot hun recht in tomatensaus (hoe dat komt lees je in dit artikel) en tikt je kaliumteller aan met 728 mg per 250 ml. Zoals je ziet is het niet moeilijk om meer kalium aan je eetpatroon toe te voegen. Het zit in een groot deel van onze (gezonde) voeding, zoals ook in vlees, vis, asperges, spinazie, kool, broccoli en pastinaak. Allemaal ingrediënten om een gezond potje mee te koken. Voeg voortaan ook bovenstaande toppers zeker regelmatig toe aan de mix!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo