Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud

"Een dieet volgen op lange termijn heeft weinig nut"

Het verliezen van overgewicht is nu meer dan ooit belangrijk voor je gezondheid. Wanneer je op een gezond gewicht bent, steek je niet alleen -letterlijk- een pak beter in je vel, ook de gezondheidsrisico’s verminderen aanzienlijk.  

"Overgewicht brengt tal van gezondheidsrisico's met zich mee" - Alida Indria, biowetenschapper -

Lees hier wat de gevolgen van overgewicht op je lichaam zijn.

 

Misschien realiseer jij zelf nog niet dat je (iets) te zwaar bent, of heb je een klein vermoeden dat er best een paar kilo’s af mogen. Dus is de vraag: wanneer kamp je nu juist met overgewicht?

Heb ik overgewicht?

Zit die broek ineens te strak of merk je dat het je meer moeite kost om de trap op te geraken, dan is het een goed idee eens te onderzoeken of je nog steeds een gezond gewicht hebt. Dat je nog geen ‘rond en gezond’ uiterlijk hebt, wil namelijk niet zeggen dat je automatisch gezond bezig bent!

BMI en buikvet

Een goede methode om te berekenen of je te veel weegt, is het berekenen van je ‘Body Mass Index’, ofwel BMI. Je berekent je BMI als volgt: 

BMI= gewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m))  

Komt daar een getal tussen de 25 en 30 uit, dan is er sprake van overgewicht. Boven de 30 betekent dat je obese bent en boven de 35 zelfs morbide obese 

Ook de plaats waar vet wordt opgeslagen, is belangrijk om te weten of je gezondheidsrisico’s loopt. Hoopt het vet bij jou zich voornamelijk op rond je buik? Dan loop je meer kans op hart- en vaatziekten of diabetes.  

Overgewicht en onzekerheid

Naast dat er gezondheidsrisico’s kleven aan overgewicht, dien je ook de emotionele kant niet uit te vlakken. Hoe vaak heb jij de laatste tijd in de spiegel gekeken en was je niet blij met wat je zag? Natuurlijk, ieder mens is mooi, maar je moet jezelf ook mooi vóelen. En wanneer jij niet comfortabel in je vel steekt, kan de rest van de wereld roepen dat het niet uitmaakt, jou maakt het wel degelijk uit. Hoe frustrerend is het wanneer je niet meer in dat mooie kleedje of je favoriete jeans past? De drempel om een maat groter te kopen is hoog en jezelf in te kleine kleding persen? Daar wordt niemand gelukkig van. Liever wil je toch complimentjes krijgen en bewonderende blikken van mensen en vooral jezelf weer terug graag in de spiegel zien?

Nee, je hoeft niet te voldoen aan het ideaalbeeld dat je op social media ziet, het gaat erom dat jíj je goed en zelfzeker voelt en je geen risico’s loopt voor je gezondheid!

Dr. Apr. Geert Vergote over overgewicht en diëten

Apotheker, fytotheker en gastprofessor farmaceutische zorg en plantenleer binnen de associatie KU Leuven, doctor Geert Vergote over overgewicht en diëten:

“Ik hoor niet graag het woord ‘diëten’. Ik hoor liever voedingsgewoonte. Een dieet hoort bij een ziektebeeld en mensen die overgewicht hebben en een aantal kilo’s willen verliezen, zijn niet altijd ziek. Maar vergis je niet: je belast wel degelijk je lichaam wanneer je overgewicht hebt! Je kunt last krijgen van onder andere:

  • Gewrichtsproblemen 
  • Hart- en vaatziekten 
  • Risico op het ontwikkelen van diabetes 

Overgewicht dient dus altijd bestreden te worden.” 

Diëten volgen op lange termijn heeft weinig nut

“Diëten zoals bijvoorbeeld een keto en proteïne-dieet of een sapkuur, kunnen op korte termijn bijdragen tot het kwijtspelen van een aantal kilo’s. Maar zodra je stopt met dat dieet en je doet terug zoals vroeger, krijg je het jojo-effect. 

Op gewicht komen kan alleen als je jezelf gezonde voedingsgewoontes aanleert. Ik zeg altijd: “Eet gekleurd en gevarieerd.”, dat wil zeggen: eet voldoende verschillende soorten groenten en fruit, bij voorkeur van biologische oorsprong, en eet vezelrijk. Het is veel verstandiger om een beroep te doen op natuurlijke stoffen die we vinden in de plantenwereld, de zogenaamde fytonutriënten*. Die je vetverbranding ondersteunen en bevorderen, zodat je op een natuurlijke wijze op een gezond gewicht komt. Neem bijvoorbeeld zuivere groene thee en groene koffie: deze bevatten stoffen die de vetverbranding in je lichaam stimuleren en helpen bij het verliezen van overtollig gewicht. 

Wanneer je dan eenmaal op een gezond gewicht bent, moet het een mindset worden om te blijven letten op gezonde voeding die je metabolisme op gang houdt. De verbrandingsmotor van je lichaam moet zogezegd niet terug in slaap vallen. Een gezond gewicht behouden zonder te letten op voldoende beweging en wat je eet is onmogelijk”.

 

*Fytonutriënten zijn stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid.