Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
hoofdpijn

5 mogelijke oorzaken die je hoofdpijn kunnen verklaren

Een stekende hoofdpijn overkomt ons allemaal wel eens. Wanneer we een drukke en lange werkdag achter de rug hebben, veel emoties ervaren in een dag of gewoon in veel te veel drukte hebben gezeten. Toch zijn er ook heel wat andere oorzaken die je hoofdpijn kunnen verklaren, kleine zaken waar je nog niet eerder aan dacht.

Wat is hoofdpijn?

mannen hoofdpijn stress
Een bonzend gevoel in het hoofd dat gepaard gaat met een licht, drukkende pijn in het hoofd: het is niet meteen iets waar je op zit te wachten. De oorzaak kan makkelijk aan te wijzen zijn, maar het is evengoed niet altijd duidelijk waar het vandaan komt. Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten: spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn. Deze hebben allemaal een andere oorzaak en een andere uitwerking wat de pijn betreft.
  • Spanningshoofdpijn is een verzamelterm voor verschillende vormen. Het is eigenlijk 'gewone' hoofdpijn, die zich uit in een drukkend of knellend gevoel in het hoofd. De oorzaak hiervan is in tegenstelling van wat de naam doet vermoeden niet altijd spanning of stress.
  • Migraine is een bonzende en verlammende hoofdpijn waardoor je bijna niets kan ondernemen van je dagelijkse activiteiten. Die hoofdpijn ontstaat in de hersenstam.
  • Clusterhoofdpijn is een heel hevige hoofdpijn aan slechts één kant van het hoofd. De aanvallen treden op in bepaalde clusters.

Als de bloedvaten, spieren en zenuwen in ons hoofd overgestimuleerd worden, ervaren we veel hoofdpijn. Elke vorm van hoofdpijn heeft daarentegen andere triggers. De onderstaande puntjes kunnen wel eens de oorzaak zijn.

1. Rode wijn

slaaptekort gevaarlijk
Het drinken van alcohol kan vasodilatatie veroorzaken. Dat houdt in dat de bloedvaten verwijden door de spieren die daar aanwezig zijn. Daardoor verlaagt de bloeddruk en gaat de hartslag de hoogte in. Door deze verandering worden de zenuwen in de hersenstam gestimuleerd, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Dat kan gebeuren door alle dranken die alcohol bevatten, maar de in rode wijn aanwezige tannines versterken dit effect.

2. Slaap

Iedereen weet dat slaap van groot belang is voor een gezond lichaam. Dat onvoldoende nachtrust gelinkt wordt aan hoofdpijn komt dan vast niet als een verrassend nieuws. Er bestaat een rechtstreeks verband tussen een gebrek aan slaap en een bonzend hoofd. Hoe slechter je slaapt, hoe meer kans op hoofdpijn. De vermoeidheid brengt een lagere pijngrens met zich mee waardoor je sneller last hebt van allerlei prikkels zoals licht en lawaai.

Lees ook: Wat is het verband tussen slaap en succes?

3. Voldoende eten

Je lichaam heeft de nodige brandstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Hoewel we allemaal graag wat kilo's kwijtspelen, is een maaltijd overslaan nooit een goed idee. Hierdoor ontzeg je jouw lichaam de nodige brandstof, waardoor het zwakker wordt en je een licht gevoel krijgt in je hoofd. Dat lichter gevoel kan resulteren in een bonzende hoofdpijn en is een signaal van je lichaam dat je honger hebt.

Lees ook: Dit effect heeft gezonde voeding op jouw brein

4. Slechte zithouding

hoofdpijn
Je leest het goed: zelfs een slechte zithouding kan je hoofdpijn opleveren. Rechtop zitten is dus zeker belangrijk. Wanneer je voorovergebogen zit of eerder een hangende houding aanneemt, ga je de nek- en schouderspieren overbelasten, wat kan resulteren in hoofdpijn. Let dus zeker op welke houding je aanneemt als je zit en probeer zo recht mogelijk te zitten. Sta ook regelmatig op om even een andere houding aan te nemen.

5. Stress

anti-stressmiddel
Dat stress nefast is voor onze gezondheid wist je al langer dan vandaag. Ook wat hoofdpijn betreft kan het een echte boosdoener zijn. Mensen die veel (emotionele) stress ervaren, zijn in het algemeen gevoeliger voor pijn. De prikkels van vermoeidheid en de gespannen spieren leiden al vlug tot hoofdpijn. Ontspannen kan al voor heel wat verlichting zorgen.
Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!