Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
6x waarom je 's nachts wakker wordt

6x waarom je 's nachts wakker wordt

's Nachts wakker worden is ongetwijfeld een van de vervelendste dingen die er bestaan. Lig je daar lekker te genieten van een deugddoende nachtrust zodat je de volgende ochtend weer fris de dag kan beginnen, word je zomaar gewekt uit dat rustgevende slaapje.

En wat nog frustrerender is? Vervolgens niet vlot opnieuw in slaap vallen. Of nog erger: meerdere keren 's nachts wakker worden. Schrik jij vaak wakker tijdens de nacht? Dan kunnen deze redenen dat verklaren.

Biologisch ritme

's nachts wakker worden

Iedereen wordt 's nachts wel eens wakker, maar niet iedereen ervaart daar even veel last van. Wanneer je 's nachts wakker wordt, is afhankelijk van je biologische klok of je biologische ritme, wat dus verschilt per persoon. Iedereen heeft een andere biologische klok of een ander slaap- en waakritme. Dat is onder andere een van de verklaringen waarom de ene een ochtendmens is en de andere bij de gedachte aan vroeg opstaan zichzelf het liefst nog eens lekker omdraait. Dat slaap- en waakritme steunt voornamelijk op de werking van hormonen. Meer specifiek het slaaphormoon melatonine is essentieel om van een deugddoende nachtrust te kunnen genieten. Wanneer het 's avonds donker wordt, produceert jouw lichaam dat hormoon, zodat je vervolgens zin hebt om te gaan slapen en vlot in slaap zou vallen. Minder melatonine betekent bijgevolg een minder slaperig gevoel, maar eveneens meer risico op 's nachts wakker worden.

Lees ookGeen ochtendmens ? Dankzij deze 3 onmisbare tips lukt opstaan je wél

Wakker op hetzelfde tijdstip

Hoe jouw biologisch slaapritme is ingesteld, bepaalt gedeeltelijk ook of je vaak op hetzelfde tijdstip wakker wordt 's nachts. Wanneer je bijvoorbeeld standaard rond een uur of vier meestal even naar het toilet gaat, is je lichaam hier aan gewend, waardoor het automatisch wakker wordt op dit tijdstip. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde vertelt het tijdstip waarop je elke nacht wakker schiet eerder iets over je emoties en je gezondheid. Al kunnen de oorzaken achter 's nachts wakker worden wel meer inhouden dan enkel emoties, gezondheid of lichaamsgewenning.

Lees ook‘s Nachts wakker op altijd hetzelfde tijdstip? Dit betekent het

1. Blauw licht

's nachts wakker worden

Ja, hier zijn we weer. Dat blauwe licht van je smartphone, je laptop of je tablet? Dat bemoeilijkt niet alleen hoe vlot je in slaap valt, maar beïnvloedt eveneens of je 's nachts wakker wordt of niet. Ben jij tot vlak voor het slapengaan nog je feed aan het checken op nieuwe berichten en leuke foto's? Dan is het dringend tijd om een andere 'it's-almost-bedtime'- activiteit te zoeken. Je lichaam begint met de productie van melatonine wanneer het donker wordt. Het is vast geen verrassing dat het blauwe licht van die schermpjes jouw lichaam misleidt: het is toch nog niet donker, waarom dan de melatonineproductie in gang zetten? Je stelt je ogen langer bloot aan veel licht, waardoor je lichaam niet begint met de aanmaak van jouw slaaphormoon. Daarnaast komt je brein niet tot rust omdat het informatie blijft opnemen en actief blijft werken. Die verstoring van de melatonineproductie kan een verklaring zijn voor 's nachts wakker worden. Leg die smartphone ongeveer een uurtje voor het slapengaan weg en kies een andere ontspannende activiteit waarbij je jouw hoofd tot rust laat komen en laat ontspannen.

Lees ook3 efficiënte manieren om je smartphone minder te gebruiken

2. Alcohol

wakker in het midden van de nacht

Heb je net iets meer dan een klein slaapmutsje gedronken voor je onder de lakens kroop? Dan is de kans reëel dat je 's nachts wakker wordt. Het verdovende effect van alcohol zorgt ervoor dat je heel moe bent en dat je heel vlot in slaap valt. Dat kalmerende effect is echter van korte duur. Alcohol verstoort namelijk je natuurlijke slaapcyclus door deze te versnellen. De droomslaap is de slaapfase die daar vooral veel van te verduren krijgt. Dat is de rustigste slaapfase of de REM-slaap. In deze fases gebeurt de verwerking van alle informatie en gegevens die je overdag hebt geabsorbeerd. Dit is dus het moment waarop je lichaam écht alles op een rijtje zet en tijd neemt om te herstellen, zodat je de volgende ochtend fris en uitgeslapen opstaat met heel wat nieuwe kennis in je langetermijngeheugen. Alcohol wekt je uit die fase, waardoor je in het algemeen slechter slaapt.

Lees ookDaarom is slaaptekort even gevaarlijk als te veel alcohol drinken

3. Stress

's nachts wakker worden

Stress houdt je 's nachts wakker. Zelfs als je onmiddellijk bij het aanraken van je hoofdkussen eigenlijk al in dromenland vertoeft, kan het zijn dat de lichamelijke en emotionele stress aanwezig blijven en je zo laat wakker schrikken tijdens je nachtrust. De kans is groter dat stress de boosdoener is wanneer je voortdurend ligt te piekeren en rondloopt met een rusteloos gevoel. Heb je moeite om tot rust te komen voor het slapengaan en om je geest even af te leiden van alle stress op het werk? Probeer dan eens yoga, meditatie, neem eens een ontspannend bad of drink het natuurlijke SleepDust een halfuurtje voor het slapengaan. Alleen op die manier kan je het stressgehalte wat verlagen en geef je jouw lichaam en brein de kans om écht goed te slapen.

Lees ookEen natuurlijk slaapmiddel? Deze ontspannende activiteit is daarvoor perfect

4. Toiletbezoekje

vaker naar toilet

Het is een goed idee om van het natuurlijke SleepDust te drinken voor je gaat slapen, maar het is géén goed idee om nog heel veel te drinken. Dat zorgt ervoor dat je 's nachts uit je bed moet komen, omdat een toiletbezoekje plots heel hoog op de agenda van je lichaam staat. Hier moet je trouwens mee oppassen, want een nachtelijk toiletbezoekje kan iets zijn waar je lichaam snel aan went. Voor je het weet moet je elke nacht minstens één of twee keer je warme bed uit omdat je moet plassen. Dat slaappatroon kan ervoor zorgen dat simpelweg minder drinken niet meer helpt om 's nachts niet meer te moeten plassen.

Lees ook4 verklarende redenen voor waarom je vaker naar toilet moet

5. Kwaliteit van je matras

's nachts wakker

Iets wat veel mensen over het hoofd zien wanneer ze kampen met slaapproblemen: de kwaliteit van de matras. Een versleten matras kan voor heel wat ellende zorgen en dan hebben we het niet alleen maar over rugpijn of een pijnlijke nek. Zonder dat je het zelf beseft kan een slechte of versleten matras de reden zijn waardoor jij enkele nacht een of meerdere keren uit je geliefde slaapje gewekt wordt. Verder is het ook belangrijk om een hoofdkussen van goede kwaliteit te hebben. Vergeet niet dat er een houdbaarheidsdatum staat op zowel je matras als je hoofdkussen. Heb je de matras al bijna 10 jaar? Dan is het dringend tijd voor een nieuwe. Ervaar je heel veel rug- of nekpijn wanneer je in je bed ligt? Dan is het zéker tijd voor een nieuwe matras van betere kwaliteit.

Lees ookHoe vaak moet je eigenlijk je lakens wassen?

6. Extern geluid

's nachts wakker

Last but not least kan je ook regelmatig 's nachts wakker worden wanneer je niet in een rustige omgeving zonder externe geluiden slaapt. Denk maar aan wanneer je op vakantie bent en je plots heel andere geluiden hoort dan je gewend bent, of wanneer er net een hele groep zatte mensen je raam passeren en jij abrupt weer naar de wereld gehaald wordt. Extern geluid blijft een van de meest voorkomende factoren. Als dat het geval is, hoef je jezelf in ieder geval al geen zorgen te maken, want je kan er zelf niets aan doen. Tenzij je partner voor het externe geluid in de vorm van snurken zorgt natuurlijk.

Lees ookZo zal je beter slapen op een onbekende plek

's Nachts wakker worden is nooit een pretje, maar nu weet je ten minste wel waarom je altijd wakker wordt!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo