Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
middagdutje voordelen

Maak je baas gelukkig... doe een middagdutje! (+ 3 argumenten om hem te overtuigen)

Een middagdutje, tijdverlies? Iets voor kinderen en oudere mensen? Niet als het een powernap is! Er valt veel te zeggen voor een dutje overdag. Deze 3 voordelen kunnen vast je baas overtuigen dat een middagdutje een professionele noodzaak is...

1. Een dutje verhoogt de productiviteit

Laat ons wel wezen: nachtrust blijft primordiaal. Je kan pas goed functioneren op de werkvloer als je nachtrust minstens zes tot acht uur bedraagt. Alleen blijkt dat voor sommige mensen een luxe! Soms lukt het hen met de beste wil van de wereld niet om tot een diepe slaap te komen. Gelukkig bestaan er natuurlijke oplossingen. Een korte siësta tijdens de lunchpauze verhoogt niet alleen je productiviteit, maar zorgt er ook voor dat je motorische vaardigheden worden aangescherpt. Erg praktisch natuurlijk als je nog een stapel rapporten moet uittikken, of in een magazijn een grote lading moet lossen.

Lees ook: Binnen 2 minuten in slaap vallen: zo doe je dat!

2. Een dutje werkt stressverlagend

voordelen middagdutjeEen half uurtje slapen, legt ook de stijging van het stresshormoon cortisol aan banden. Tijdens je dutje komen hormonen vrij die de negatieve effecten van spanning en stress neutraliseren. Zo kan jij weer tegen die drukke werkagenda aan. Echt geen tijd om je ogen te sluiten? Een half koffielepeltje van deze geurige mélange maakt je helemaal zen.

Lees ook hoe je hoofdpijn kan verhelpen op het werk.

 

3. Een dutje maakt je alerter

Slaap scherpt de zintuigen aan. Een powernap maakt je alerter, zodat je vlotter nieuwe informatie verwerkt of aanleert. Ook je creativiteit wordt er door opgeschroefd. Blijft het moeilijk om je baas te overtuigen van de voordelen van een middagdutje? Onderzoek bewijst dat werknemers met een chronisch slaaptekort meer ziektedagen opnemen. Verder werken bovenstaande argumenten alleen positief... als je ook echt de tijd neemt om te dutten. Anders gezegd: slaapgebrek leidt tot humeurige, slecht functionerende werknemers die erg prikkelbaar zijn. Vermoeide werknemers hebben problemen om beslissingen te nemen. Tot slot zijn ze ook vatbaarder voor werkongevallen. De kernramp in Tchernobyl wordt bijvoorbeeld gelinkt aan de slaperigheid van de werknemers ter plaatse. Laat het dus niet zo ver komen en zorg voor voldoende slaap. Lukt het niet om tijdens je pauzes uit te rusten? Plan dan een siësta bij je thuiskomst (ideaal tussen 18 en 19 u) of op zondag.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"