Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
omgaan met emoties

Beter omgaan met emoties doe je zo

Slim zijn willen we allemaal. Toch bestaat er meer dan alleen je intellectuele intelligentie. Je emotionele intelligentie is minstens even belangrijk, zo niet belangrijker. Want je kan nog zo slim zijn als je wilt, wanneer je totaal niet kan omgaan met emoties, ben je er niet zoveel mee. Hoe je het ook draait of keert, je hebt je emoties en empathie nodig om duurzame en gezonde (werk)relaties te onderhouden. Loop je af en toe met je hoofd tegen de muur wat emoties betreft? Dankzij deze tips leer je er beter mee omgaan.

Emotionele intelligentie

omgaan met emoties Je emotionele intelligentie of je EQ gaat over het vermogen waarin je emotioneel vaardig bent wat expressie betreft. Het gaat hier over onderdelen zoals empathie, zelfbewustzijn, zelf-regulatie, motivatie en sociale vaardigheden. Een beetje dus hoe jij functioneert op een sociale manier tegenover anderen, maar eveneens tegenover jezelf. Net zoals je intellectuele intelligentie of je IQ kan je ook je EQ trainen. En dat niet alleen, door deze tips toe te passen zal je merken dat je beter kan omgaan met emoties. Lees ook: Wat je lichaamstaal verklapt over je emoties

1. Zoek niet altijd afleiding

Het is vlug gebeurd. Je voelt je slecht, dus zoek je maar afleiding om je weer beter in je vel te voelen. Af en toe is dat inderdaad nodig, omdat je soms moeten blijven doorgaan wanneer het niet goed gaat. Toch is het geen goed idee om je altijd van je emoties af te leiden door iets anders te gaan doen wat je er even niet meer aan doet denken. Je emoties wegstoppen, laat ze niet verdwijnen. De kans is groot dat je het achteraf des te harder moet bekopen en jezelf alleen maar slechter voelt. Vraag jezelf af waarom je weg wilt van die emoties en waarom je je zo voelt. Erken wat je voelt en bedenk wat je er mee kan doen om het op te lossen. Alleen dan kan je eruit leren.

Lees ook: Dit is waarom het uiten van boosheid af en toe beter is

2. Reflecteer

ontstressen Toegegeven, in de alledaagse drukte is het vaak makkelijk om jezelf voorbij te lopen en gewoon te blijven doorgaan om alles gedaan te krijgen. Het risico daarbij is dat je veel emoties onderdrukt en niet echt stilstaat bij de dingen. Maak toch regelmatig eens de balans op van hoe je je voelt. Op een vrij moment waarin je tijd hebt voor ontspanning, is dat vlug gebeurt. Vraag jezelf af hoe het nu écht met je gaat, met wat je tevreden bent en met wat niet en hoe je dit kan veranderen. Ervaar je bepaalde emoties, probeer dan te bedenken waar die juist vandaan komen. Door te reflecteren, versta je beter waarom je je bijvoorbeeld slecht voelt en kan je bewust op zoek gaan naar manieren om je mood te veranderen.

3. Leer luisteren

huilen goed voor je Ben je met iemand anders in gesprek? Luister dan aandachtig naar wat die persoon te vertellen heeft. Herhaal bijvoorbeeld regelmatig wat hij zegt, om er zeker van te zijn dat je het goed begrijpt. Op die manier stel je jezelf empathisch op en probeer je te begrijpen wat de andere voelt. Door te oefenen met emoties van anderen, zal je beter worden in het interpreteren van je eigen emoties. Daarnaast laat je zo zien aan de persoon die aan het vertellen is, dat je geïnteresseerd bent in het gesprek en dat je hem of haar wilt helpen. Hoe aandachtiger je luistert, hoe beter je die persoon van advies kan voorzien en kan helpen.

Lees ook: 5 dingen die je kan doen om je relatie sterker te maken

4. Schrijf op wat je voelt

omgaan met emoties De tijd dat je een dagboek bijhield, is misschien al lang voorbij, maar eigenlijk is het zo slecht nog niet om op het einde van de dag de balans op te maken en op te schrijven hoe je je die dag voelt. Waarom niet? Omdat je zo je zelfbewustzijn traint. Wanneer je bijvoorbeeld op het einde van de dag opschrijft wat er wel goed ging en wat niet, krijg je meteen de kans om hier over na te denken en ga je verschillende inzichten verwerven die je anders niet krijgt. Door emoties neer te schrijven, kan je achteraf kijken hoe je geëvolueerd en gegroeid bent, en kan je soms makkelijker linken zien tussen verschillende situaties.

Lees ook: Dit is waarom we huilen (en wat er dan gebeurt in ons lichaam)

Door het trainen van je emotionele intelligentie ga je veel beter kunnen omgaan met je emoties. Dat komt niet alleen mensen in jouw omgeving, maar ook jezelf goed uit. Bovendien creëer je sterkere en minder oppervlakkige relaties door je EQ te verhogen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"