Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
cholesterol

Waar of niet waar: is cholesterol altijd slecht?

Bijna de helft van de bevolking loopt rond met te hoge cholesterolwaarden. Dat zijn serieus wat mensen die kampen met heel wat gezondheidsrisico's. Daar komt nog eens bij dat velen eigenlijk geen idee hebben waar cholesterol eigenlijk voor staat of wat het doet in ons lichaam. Is het bijvoorbeeld altijd slecht of niet? En wat kan je aan een te hoge cholesterol doen? Hoog tijd om deze stelling en heel wat andere vragen hierover te beantwoorden. Je gezondheid is belangrijk, je bent dus best op de hoogte van alles wat je ervoor kan doen.

Wat is cholesterol?

effect van zon op huid Een hele belangrijke vraag om mee van start te gaan: wat is dat eigenlijk die cholesterol? Het is een zeer nuttige lipide of vetstof die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Waarom? Omdat het een onderdeel is van het celmembraan, dat onder andere verantwoordelijk is om hormonen, vitamine D, lichaamscellen en galzuur aan te maken.

Is cholesterol altijd slecht?

cholesterol De lipide heeft een negatieve connotatie aan zijn naam vasthangen, maar is zeker niet uitsluitend negatief. Er bestaan namelijk twee verschillende vormen. Dit gehalte komt enerzijds voort uit de voeding die je consumeert en anderzijds wordt die geproduceerd in je lever. Eigenlijk bestaat er maar één type cholesterol die zowel niet goed, noch slecht is voor je lichaam. Cholesterol bindt zich met apoproteïnen, om in het bloed getransporteerd te worden. Door die bindingen ontstaan twee verschillende soorten lipoproteïnen, ook wel bekend als de twee verschillende vormen van cholesterol. Je hebt de lipoproteïnen met lage densiteit (LDL) of de 'slechte cholesterol' en de lipoproteïnen met hoge densiteit (HDL) of de 'goede cholesterol'. De LDL transporteren de cholesterol vanuit de lever naar de rest van je lichaam en zet ook cholesterol af in de bloedvaten. Daardoor ontstaat atheroomplaque. Als dit scheurt, veroorzaakt dit klonters, wat op zijn beurt hart- of vaatziekten veroorzaakt. De HDL filteren daarentegen overtollige cholesterol uit het lichaam en brengen dit terug naar de lever voor hergebruik. Om echt gezond te zijn, moet je lichaam in balans blijven wat deze twee verschillende soorten betreft. Het is dus niet altijd slecht.

Lees ook: Wat je zéker moet weten over een hoge bloeddruk

Kan je een te hoog gehalte verhelpen?

Ja, op meerdere manieren zelfs. Er bestaan speciale medicijnen om je cholesterol onder controle te houden en te verlagen, maar dit alleen zal niet voldoende zijn. Een te hoge cholesterol is regelmatig afkomstig van een ongezonde levensstijl. Je eetgewoonten en mate van activiteit aanpassen, is dus een belangrijke eerste stap om het gehalte te verlagen. Eet voornamelijk minder verzadigde vetten die je terugvindt in voeding zoals koekjes, kaas, gefrituurd eten en ga zo maar door. Focus eerder op onverzadigde vetten die je onder andere in plantaardige oliën vindt. Verder zijn voldoende fruit, groenten en vezels essentieel. Probeer daarnaast minstens twee keer per week intensief te bewegen. Stress vermijden is ook een aanrader, aangezien dit meer kwaad doet dan je denkt.

Lees ook: Spanning in je lichaam verdwijnt dankzij deze handige anti-stressoefeningen

Merk je het zelf als je een te hoge cholesterol hebt?

sporten in warme temperaturen Dat is het moeilijke eraan. Het is eigenlijk een aandoening aan je metabolisme, waar je niet echt iets van gaat merken. Er zijn geen bepaalde symptomen merkbaar wanneer je hier mee te maken krijgt. In veel gevallen wordt het zelfs pas ontdekt na het hebben van een hartaanval of andere cardiovasculaire problemen. Een te hoge cholesterol vergroot niet alleen het risico op hart- en vaatziekten, maar ook op diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht en beroertes in de hersenen. Als er in je familie veel problemen mee voorkomen, kan je maar beter een bloedtest bij de dokter laten uitvoeren om te screenen of dat ook bij jou het geval is.

Lees ook: Trager metabolisme? Deze 5 onverwachte dingen kunnen de oorzaak zijn

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo