Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gewoonte ongelukkig

Bewezen: deze dagelijkse gewoonte maakt je ongelukkig (en zo kap je ermee!)

Je hebt vast wel een ritueel dat je gelukkig maakt, zoals je favoriete drankje slurpen uit je lievelingsmok, maar deze gewoonte maakt je ongelukkig: En die gewoonte heet... (tromgeroffel)... klagen!

Hevig geschokt door dit nieuws? Haha, vast niet! Want ja: diep vanbinnen weten we wel dat elke dag klagen niet goed voor ons is. Maar hoe komt dat, en vooral: wat kan je eraan doen? Lees even mee:

1. Nefast voor de gezondheid

Onderzoek wijst uit dat klagen ons in de eerste plaats ongezond maakt. Iedere keer als je hersenen zich boos maken, gebeuren en dingen die niet goed zijn voor de gezondheid. Zo verzwakt het immuunsysteem, wordt je bloeddruk standaard hoger en neemt het risico op hartziekten, obesitas en diabetes toe. Dit komt door het stresshormoon cortisol, dat vrijgemaakt wordt als je aan het klagen bent en dat een negatieve invloed op je gezondheid heeft. Je merkt het misschien niet dat je ongezond bezig als je een keertje klaagt, maar als je chronisch aan het klagen bent merk je dit zeker wel aan je gezondheid. Altijd maar steen en been klagen wordt dan ook niet voor niets 'kankeren' genoemd.

2. Klagen uit gewoonte maakt je ongelukkig

Klaag en zeur je vaak, dan wordt er te veel cortisol aangemaakt. Door dit bekende stresshormoon krijg je meer kans op en depressie, een mentale ziekte en leef je mogelijk zelfs een paar jaren minder lang. Reden te over dus om te leren zeuren... met de stopknop binnen handbereik. O ja: voor we het vergeten, denk maar niet dat je door te klagen een rimpelloos gezichtje blijft hebben. Natuurlijk doet een goede huidverzorging het grootste werk, maar die gespannen, gefronste uitdrukking 365 dagen per jaar? Dat laat sporen na, wat je er ook van denkt! Een klein beetje, zeg maar gecontroleerd klagen, kan weinig kwaad... zolang je het maar doet volgens de regels van de kunst. Wij zijn de laatsten om niet toe te geven dat een potje klagen niet kan opluchten... maar is het niet beter als je het überhaupt over een andere boeg gooit en gewoon minder kansen creëert om te zeuren? Probeer het eens zo:
  • Er valt echt veel te zeggen over positieve psychologie: probeer echt eens het positieve aspect te zien van elk onderdeeltje uit je leven. Je werk/relatie/gezin/vrijetijdsbesteding: voor elk deeltje vallen er waarschijnlijk honderden negatieve zaken te vertellen. Maar waarin ligt het positieve? Dat te zien en te erkennen is nu net de uitdaging
  • Zit je in een negatieve spiraal? Het klinkt heel simplistisch, maar een nieuwe hobby kan je echt redden. Het is een kans om je te uiten, misschien wel op een veel positievere manier
En tot slot: mogen we nu echt nooit meer klagen, op gevaar af ongezond en ongeluk te worden? Welnee! Een klein beetje, zeg maar gecontroleerd klagen, kan weinig kwaad... zolang je het maar doet volgens de regels van de kunst.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo