Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
rode kool gezondheid

Dankzij deze simpele tips wordt je telefoon veel minder schadelijk

We weten nog steeds niet hoe schadelijk een mobiele telefoon is voor onze gezondheid, maar we kunnen maar beter voorzichtig zijn. Pas de onderstaande tips toe als je zeker wil zijn dat je minder last krijgt van straling.

1. Oortjes

telefoon schadelijkWanneer je een nieuw gesprek begint zendt je smartphone de grootste straling uit. Wacht dus tot de verbinding gelegd is voordat je je mobiel tegen je hoofd houdt. Nog beter: zet de luidspreker aan of draag oortjes. En wat nu de beste oortjes zijn? Air-tube oortjes zijn headsets met een luchtslangetje, zodat de straling niet alsnog via de metalen snoertjes naar het hoofd wordt geleid.

 

2. Wekker

Leg je mobiele telefoon ‘s nachts niet in de slaapkamer, niet op je nachtkastje en zéker niet onder je hoofdkussen. De wekkerfunctie van de meeste telefoons is luid genoeg om hoorbaar te zijn vanuit een aanpalend vertrek, zoals de keuken of de gang. Koop desnoods een echte, ouderwetse wekker. Elektrogolven kunnen je slaap echt verstoren. En lang blijven tokkelen op je telefoon bemoeilijkt het inslapen. Leg je smartphone eens opzij en breng vernieuwing in je slaapritueel, bijvoorbeeld met een kopje SleepDust.

3. Net als in de lucht

De vliegtuigmodus is er niet alleen zodat piloten de signalen van de luchtcontrole beter kunnen verstaan. Je kan hem thuis ook perfect gebruiken, bijvoorbeeld als je toestel toch een keer op je nachtkastje belandt of als je je telefoon vaak naast je legt terwijl je kookt, of in de badkamer.

4. Niet in de metro

Om een goede verbindingskwaliteit te garanderen past je mobieltje zijn zendvermogen automatisch aan. Probeer te telefoneren waar je een goed bereik hebt, dus niet in de trein, lift of een ondergrondse parking. Daar moet je telefoontje namelijk beter zijn best doen en wordt de blootstelling aan stralingen groter.

5. Appen maar!

Als je de mensen om je heen druk ziet appen, vraag je je soms af of er überhaupt nog gebeld wordt. Toch heeft het zo zijn voordelen om vaker berichten te sturen: in de eerste plaats omdat je meer afstand creëert tussen je toestel en je lichaam, maar ook omdat je GSM slechts een kort signaal uitzendt. Telefoneer je toch, beperk dan je beltijd om minder lang blootgesteld te worden.

6. Netjes in je draagtas

Draag je smartphone zo weinig mogelijk dicht tegen je lichaam aan. Voor mannen heeft een telefoon in de broekzak mogelijk negatieve effecten voor de zaadproductie. Een borstzakje of je telefoon onder een hoofddoek stoppen kan al evenmin. Bewaar je telefoon in je handtas (dat biedt ook meer bescherming tegen het vallen!) en leg hem als je thuis komt verder van je weg. Tegenwoordig zijn onze publieke ruimtes zo doordrongen van tablets, schermen en WiFi, dus bescherming tegen 'elektrosmog' haalt niks uit, denk je misschien. Niets is minder waar! De beste bescherming krijg je nog door af en toe een schermloze dag in te voeren, maar dat lukt haast niemand nog. Gebruik dus dit advies als geheugensteuntje om voorzichtig te zijn, en zo je gezondheid te sparen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"