Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Deze tips helpen je om gezond boodschappen te doen

Deze tips helpen je om gezond boodschappen te doen

Slimme en gezonde keuzes maken in de supermarkt, helpt je slanker te worden, minder zout te eten en is goed voor je gezondheid. Bovendien is slim boodschappen doen ook nog eens goed voor je portemonnee! Deze tips helpen je om gezond boodschappen te doen.

Tips om gezond boodschappen te doen

Etiketten lezen

etiketten lezen Wanneer je boodschappen doet, vergeet dan niet de etiketten te lezen om het zout-, vet- en suikergehalte in de gaten te houden. Claims op de voorkant van voedselverpakkingen kunnen misleidend zijn, dus controleer zelf de informatie op de achterkant. Probeer sterk bewerkte voedingsmiddelen (zoals zoute snacks), producten met toegevoegde suiker en voedingsmiddelen die verzadigde vetten of transvetten bevatten, te vermijden.

Lees ook: Zo leer je etiketten lezen: ontbijtproducten

Boodschappen doen met een volle maag

gezond boodschappen doen Ga niet winkelen als je honger hebt! Boodschappen doen met een volle maag in plaats van wanneer je buik rommelt, kan je helpen betere voedselkeuzes te maken. Honger zet aan tot impulsaankopen en stuurt je in de richting van kant-en-klaar voedsel - je komt er bij thuiskomst misschien achter dat je eigenlijk maar heel weinig hebt waar je een maaltijd van kunt maken.

Check onderstaande lijst om inspiratie op te doen voor je naar de supermarkt gaat:

Eten uit blik

Eten uit blik is heel lang houdbaar en kan zeer handig zijn om op voorraad te hebben, maar probeer weg te blijven van voedingsmiddelen in zout- of suikeroplossingen.

 • Tomaten uit blik - een must voor sauzen en stoofschotels.
 • Vis uit blik  - lekker op een cracker voor de lunch of in een salade. Kies altijd voor vis in water of extra vergine olijfolie.  Ansjovis, bijvoorbeeld. Vis als zalm en sardines bevatten goede oliën en zijn goed voor het hart.
Kruiden en smaakmakers
 • gojibessen
  Gebruik gedroogde kruiden en specerijen in plaats van zout om smaak aan je eten te geven
 • Gojibessen, pijnboompitten, pompoenpitten en zonnebloempitten zijn een gezonde aanvulling voor je ontbijt (met fruit), in een salade of als snack tussendoor.
Lees ook: pimp je gerechten met deze vier smaakmakers
 • Groentebouillon - zeer veelzijdig, maar kan veel zout en andere kunstmatige additieven (suiker!) bevatten. Best kies je voor een biologische groentebouillon van goede kwaliteit.

Handig om in huis te hebben

 • Citroenen - een goede bron van vitamine C
 • Uien bevatten verbindingen die werken als antioxidanten
 • Knoflook kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen
 • Verse kruiden om te gebruiken in plaats van zout om gerechten op smaak te brengen 
Eens per week vers halen
 • Vers fruit en groenten in een zo bont mogelijk assortiment om de grootste variatie aan voedingsstoffen binnen te krijgen
 • Lamsvlees of gevogelte voor eiwitten, ijzer en zink
 • Witte vis - proteïne met een laag vetgehalte
 • Vette vis voor omega-3 oliën, die goed zijn voor je hart en geest
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"