Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Dit moet je weten over slow fashion

Dit moet je weten over slow fashion

Wat duurzaamheid betreft, kan je op veel meer letten dan je voeding en je afval alleen. Ook je kleerkast heeft een serieuze impact op het milieu. Voornamelijk de zogenaamde fast fashion doet meer kwaad dan goed voor onze planeet. Vergelijk het een beetje met een even negatieve impact als die van fast food op ons lichaam. Slow fashion is een duurzaam alternatief dat steeds populairder wordt. Dit is alles wat je erover moet weten, zodat ook jij vanaf nu slow fashion kan integreren in je kleerkast.

Wat is slow fashion?

duurzame mode Slow fashion kan je eigenlijk letterlijk bekijken als 'trage mode' of mode die lang meegaat. Duurzame mode dus. Deze vorm van kleding kenmerkt zich door tijdloos en kwaliteitsvol te zijn. Je bouwt je kledingcollectie langzaam op, maar zet daarbij in op tijdloze designs die lang mee gaan. Fast fashion focust daarentegen op kortstondige trends die in de mode zijn en daardoor ook vlugger niet meer draagbaar zijn. Deze kleding is meestal veel goedkoper, omdat ze in minder goede arbeidsomstandigheden gemaakt worden en omdat de kwaliteit ervan doorgaans minder is. Daarom is deze kleding minder geschikt om in een duurzame capsulecollectie te bewaren. De echte basics die je in je kleerkast hebt hangen, behoren tot de categorie slow fashion. Je kan ze in elke tijd dragen, omdat ze letterlijk nooit uit de mode zijn. Een goede jeansbroek, een wit t-shirt en een mooie little black dress, zijn bijvoorbeeld altijd draagbaar, ongeacht welke trends er in het modelandschap overheersen. Slow fashion gaat daarnaast ook hand in hand met consuminderen. Je koopt minder kleding, maar wel van betere kwaliteit, waardoor deze langer meegaat.

Wanneer is er sprake van slow fashion?

slow fashion Het kenmerkt zich niet alleen door de kwaliteitsvolle materialen en de tijdloze ontwerpen, maar ook door een ethische productiewijze. Wie slow fashion koopt, weet dat de achterliggende productie respect toonde voor het milieu, de mensen en dieren. Alleen dan kan je van een écht duurzaam kledingstuk spreken. Een duurzaamheid die geldt voor alle partijen die met het kledingstuk te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een atelier waarin in menswaardige omstandigheden en aan correcte verloningen wordt gewerkt of aan stoffen die geen schade brengen aan het milieu. De hele productieketen vanaf het ontwerp, tot de manier waarop de consument het stuk koopt, heeft oog voor duurzaamheid.

Hoe herken je zo'n kledingstuk?

slow fashion Allemaal goed en wel die duurzame manier van produceren, maar hoe herken je zo'n kledingstuk eigenlijk? Een eerste duidelijk signaal is de stof waaruit het kledingstuk bestaat. Bestudeer grondig het etiketje voor je die prachtige blouse zomaar meeneemt naar huis. Synthetische stoffen zoals polyester, acryl en rayon kan je het best vermijden. Biokatoen, wol en linnen zijn dan weer stoffen waar je naar op zoek moet gaan. Slow fashion bevat meestal zo puur mogelijke materialen. Net zoals bij voeding geldt hier hoe puurder, hoe beter. Lees ook: In 4 eenvoudige stappen naar een minimalistische levensstijl Een capsulecollectie is meteen een eerste stap richting een meer minimalistische levensstijl. Een levensstijl die het milieu en jouw bankrekening een groot plezier doet. Het belangrijkste wat je moet onthouden als motivatie om over te schakelen op slow fashion is dat je op die manier investeert in kwaliteit én in de planeet: win-win!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"