Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
geen vlees eten

Eén dag geen vlees eten heeft dit effect

Hoewel het bewustzijn over de impact van vlees op het milieu en op onze gezondheid meer aanwezig is, eten we toch nog steeds enorm veel vlees. Meer mensen proberen elke week een vlees- of visvrije dag in te lassen of kiezen vaker voor vleesvervangers of maaltijden waarbij ze hun proteïnen uit andere en meer gezonde voedingsmiddelen halen. Het bewustzijn is er dus en dat is een begin. Dit is het effect van amper één dag geen vlees eten. Dat is al heel wat als je het ons vraagt! En een dag per week is een kleine moeite, toch?

Bewustere omgang

koolhydraatarm Het positieve moet zeker ook gezegd worden: meer mensen denken bewuster na over hun vleesconsumptie. De vleesconsumptie daalt dan ook elk jaar een beetje meer, maar nog net niet genoeg om echt een verschil te maken wat de impact op het milieu betreft. Veel mensen zien vlees nog altijd als iets onmisbaars, als iets wat echt niet kan ontbreken bij een maaltijd. Er zijn daarentegen heel wat andere voedingsmiddelen waaruit je proteïnen of eiwitten kan halen. Denk maar aan vleesvervangers zoals tofu of tempeh en groenten zoals artisjok, asperges, broccoli, bloemkool en nog zoveel meer.

Lees ook: Hier moeten volwaardige vleesvervangers aan voldoen

Een dagje zonder: het effect

Wie gewend is om elke dag vlees te eten, zal niet snel geneigd zijn om deze voeding volledig te schrappen. En dat hoeft ook niet. Amper een dagje zonder vlees maakt al een groot verschil. Dat is eveneens een kleine moeite, want wat is één dag nu op een hele week? Bovendien heeft die ene dag geen vlees eten een grote impact op het milieu. hoe vaak douchen Wie een dag zonder vlees leeft, bespaart ten eerste ongeveer 18 liter water uit. Die hoeveelheid water werd anders gebruikt om het vlees te produceren. Denk aan water voor de productie van het veevoer, de veehouderij zelf en de eigenlijke productie van het vlees. Met 18 liter kan je al heel wat doen. Ook wat de uitstoot van broeikasgassen betreft, vindt er een hele besparing plaats door een dag geen vlees te consumeren. Per kilometer die een auto aflegt om het vlees te vervoeren en op de juiste plaatsen voor de productie en consumptie te brengen, verbruikt die ongeveer 175g CO2 per afgelegde kilometer. Dat zijn héél wat broeikasgassen voor dat simpele stukje vlees op je bord. Daar bespaar je de lucht ook weer mooi van!

Lees ook: Duurzaam wassen: zo was je jouw kleren op een meer ecologische manier

Vleesvervangers

volwaardige vleesvervangers Heb je geen idee wat je dan moet eten in de plaats? Het is minder moeilijk dan je denkt! Toch is een vleesvervanger niet automatisch gezond, net zoals niet al het vlees gezond is. Je moet dus goed weten op wat je juist moet letten wanneer je kiest voor een alternatief. De vleesvervangers kunnen nog zo lekker smaken, er zitten in sommige alternatieven veel toegevoegde suikers of kunstmatige stoffen die de vervanger ongezond maken. Dan is het nefast voor je dieet. Een volwaardige vleesvervanger bevat net zoals echt vlees best zo weinig mogelijk toegevoegde of kunstmatige stoffen en is zo puur mogelijk. Verder moet je kijken bij de ingrediënten hoe het zit met de hoeveelheid ijzer en eiwitten. Ook de aanwezigheid van het vitamine B-gehalte is belangrijk. Je wil geen stiekeme dikmaker op je bord krijgen!

Lees ook: 3 kleine aanpassingen die het milieu helpen

Een dag geen vlees eten heeft dus al zeker een merkbaar effect. Die voordelen maken het de moeite waard om je vertrouwde stuk vlees af en toe van het menu te schrappen.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo