Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
eetbare paddenstoelen

Deze eetbare paddenstoelen boosten je immuunsysteem (en nog andere gezondheidsvoordelen)

De voeding die moeder natuur ons schenkt, is de meest gezonde voeding bij uitstek. Daarbij geldt hoe puurder de voeding, hoe beter. Nu de herfst volop aan de gang is en we weer meer boswandelingen maken, komen we in de wilde natuur voortdurend paddenstoelen tegen. Wat velen niet weten, is dat heel wat daarvan eetbare paddenstoelen zijn. Die eetbare paddenstoelen bieden bovendien veel gezondheidsvoordelen. Van welke van de zwammetjes die je dit seizoen tegenkomt mag je eten en van welke zeker niet? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Wat zijn paddenstoelen?

eetbare paddenstoelen Paddenstoelen herbergen in de echte wereld meestal geen kabouters met een pinnemuts zoals in de sprookjeswereld, maar zijn eigenlijk vruchtlichamen van schimmels en zwammen. Eigenlijk kan je een paddenstoel een beetje vergelijken met een appel. Een appel is voor een appelboom wat een paddenstoel voor een schimmel is. Die schimmel bestaat niet alleen uit een paddenstoel, maar eveneens uit een netwerk van schimmeldraden die samen de zwamvlok vormen. Wanneer een schimmel én een vruchtlichaam én een zwamvlok heeft, spreken we pas van paddenstoelen. Je vindt deze terug in alle vormen, kleuren, maten en smaken. Van de meer dan 10.000 soorten paddenstoelen die je tegenkomt in ons land, zijn er heel wat ongeschikt om te eten door hun giftige eigenschappen. Gelukkig zijn er ook eetbare pareltjes in paddenstoelenland, waar wij met plezier onze tanden in zetten. Lees ook: De charmante champignon: hoe gezond is hij echt?

1. Shitake

eetbare paddenstoelen De shiitake paddenstoel is een van de lekkerste eetbare paddenstoelen ter wereld. Deze variant is oorspronkelijk afkomstig uit China en Japan en sluit qua smakenpalet perfect aan bij de Aziatische keuken. Zijn geneeskrachtige werking is al eeuwenlang bekend in het oosten en ook wij kunnen genieten van tal van bewezen gezondheidsvoordelen van de zwam. Shittake is een effectief middeltje tegen bacteriën, virussen en schimmels. Zeer handig in de herfst en de winter om alle typische winterkwaaltjes tegen te gaan, lijkt ons. Door deze eigenschap verbetert de shiitake je immuunsysteem. Ook bij hart- en vaatziekten kan deze paddenstoel een handje helpen, omdat ze tryglycerideniveaus in het bloed verlagen. Triglyceriden zijn belangrijk voor de vetverbranding en binden zich in het lichaam aan cholesterol. Een te hoog gehalte leidt tot een hogere cholesterol en meer risico op hart- en vaatziekten. Shiitakes kunnen dit gehalte verlagen en bijgevolg het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.

2. Champignon

champignon Champignons zijn echte vitaminekampioenen en daarmee gezonder dan de shiitake paddenstoelen. Het kleine, witte champignonnetje bevat vitamine B2, B3, B1, B11 en zelfs B12. Vitamine B-complex beïnvloedt de stofwisseling, het zenuwstelsel, het spierspanningsniveau en de gezondheid van huid, haar en slijmvliezen. Verder bevat de kleine zwam seleen, fosfor, koper, mangaan, kalium en heel wat fytonutriënten. Een bijzonder voedzame paddenstoel die onze gezondheid evengoed voedt. Al die vitaminenen mineralen in combinatie met antioxidanten maken van de champignon een natuurlijke ontstekingsremmer, waardoor hij het risico op ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten kan verminderen. Bovendien reinigt de champignon de bloedvaten, waardoor er minder cholesterol aanwezig is en een hoge bloeddruk, hart- of herseninfarct sneller vermeden worden.

3. Portobello

vleesvervanger Portobello's zijn eetbare paddenstoelen die heel geliefd zijn bij vegetariërs en veganisten. Ze zijn groot en mild in smaak, waardoor zelfs diegenen zwichten die eigenlijk niet graag paddenstoelen lusten. De zwam is namelijk de ideale vleesvervanger en geschikt om op te vullen met bijvoorbeeld andere groentjes of een schapen- of geitenkaas. Ze zijn een bron van vitamine B2, een vitamine die specifiek helpt tegen chronische hoofdpijnen zoals migraine. Verder bevatten portobello's meer dan 30% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid selenium. Die stof reguleert mee de gezondheid van de schildklier. Dat hormoon is enorm belangrijk in functie van je metabolisme en hoe snel je vet verbrandt of niet. Daarnaast werkt de paddenstoelensoort ontstekingsremmend, verlaagt het de cholesterol en beschermt het de huid. Lees ook: Zo simpel is de ideale vleesvervanger en eetlustremmer! (en je kan hem zelf planten)

4. Truffel

eetbare paddenstoelen De truffel is een aparte categorie binnen de eetbare paddenstoelen. Waarom? Omdat ze echte luxechampignons zijn. Ze behoren tot de zwammen en hebben een heel kenmerkende smaak en aroma. De zwarte winter- en herfsttruffel is de bekendste truffel en die is niet alleen heel lekker, maar ook gezond. Het feit dat de truffel een luxechampignon is, verraadt alvast dat het hier niet om de goedkoopste variant gaat. De reden waarom ze zo duur zijn, is wel de moeite waard. Truffels kunnen niet in elk seizoen groeien en vereisen daarom heel wat ecologische interactie. Dat maakt hen zeldzamer dan de eerdere eetbare paddenstoelensoorten én moeilijker te kweken. Toch zijn ze dat hogere prijskaartje zeker waard. Truffels bevatten namelijk veel fosfor en calcium, twee mineralen die je botten en tanden verstevigen. Ze hebben geen enkele gram suiker in zich en evengoed amper vet. Aan eiwitten daarentegen geen gebrek. Eiwitten leveren aminozuren op die je nodig hebt om voldoende lichaamscellen op te bouwen en te herstellen. Wel is het belangrijk dat je kiest voor verse truffels, anders zijn ze meestal veel minder gezond. Lees ook: 6 x plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen Deze vier soorten eetbare paddenstoelen zijn absolute culinaire toppers waar je deze herfst heerlijk van kan smullen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"