Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Frozen Shoulder

Frozen Shoulder

De ene dag gaat het goed, en de volgende dag krijg je ondraaglijke schouderpijn. Dan komt de eerste van vele slapeloze nachten.
Welkom in de mysterieuze en ellendige wereld van de frozen shoulder.

"Ik heb zelf een frozen shoulder gehad, dus ik weet hoeveel pijn het doet. En ik leef mee met mensen die de pijn voelen. Ik moest letterlijk huilen van de pijn."

Alain Indria

frozen shoulder pijnlijk

Frozen shoulder is de algemene naam voor 'adhesieve capsulitis', een schouderaandoening die je bewegingsbereik zeer sterk beperkt.

Wanneer de weefsels in je schoudergewricht dikker en strakker worden, ontstaat er na verloop van tijd littekenweefsel. Als gevolg daarvan heeft je schoudergewricht niet genoeg ruimte om goed te draaien. Veel voorkomende symptomen zijn zwelling, pijn en stijfheid. De kans op deze aandoening is groter als je tussen de 40 en 60 jaar oud bent.

Wat zijn de symptomen van een frozen shoulder?

Je wordt je bewust van een frozen shoulder wanneer het pijn begint te doen. De pijn zorgt er dan voor dat je je bewegingen beperkt.

Als je de schouder steeds minder beweegt, neemt de stijfheid toe. Al snel merk je dat je je schouder niet meer kunt bewegen zoals je dat vroeger deed. Een voorwerp op een hoge plank pakken wordt moeilijk, zo niet onmogelijk.

Deze symptomen kunnen het je ook snel moeilijk maken om zeer eenvoudige handelingen te verrichten, zoals de afwas doen of je haar kammen. Verschillende vrouwen vertelden ons dat ze hun haar veel korter lieten knippen, omdat het zoveel pijn deed om hun lang haar te verzorgen en te kammen.

Het kan moeilijk - zelfs onmogelijk - zijn achter je rug te reiken om je beha vast te maken of je portefeuille uit uw achterzak te pakken. Ook het omdoen van een vest of riem kan zeer veel pijnlijk zijn.

frozen shoulder onmogelijke beweging

Een typische beweging die onmogelijk wordt is het vastnemen van een parkeerticket uit de automaat aan de ingang van een parkeergarage.

De symptomen van een frozen shoulder zijn niet te wijten aan zwakte, maar aan stijfheid in het gewricht. Niet alleen kan je je arm niet optillen, als iemand anders het probeert, zal hij het bij jou ook niet kunnen. De typische evolutie verloopt door drie fases:

  • Bevriezingsfase: Wanneer de pijn en de bewegingsbeperking beginnen
  • Bevroren stadium: Wanneer de beweging ernstig beperkt is
  • Dooistadium: Wanneer de schouder losser begint te worden

Het kan echter verschillende jaren duren om het dooistadium te bereiken. Dus je kan beter je frozen shoulder behandelen in plaats van te wachten tot je mogelijk vanzelf beter wordt.

Wat is de oorzaak van een frozen shoulder?

Als je een hormonale verstoring, diabetes of een verzwakt immuunsysteem heeft, kan je vatbaar zijn voor gewrichtsontsteking. Een lange periode van inactiviteit als gevolg van een blessure, ziekte of operatie maakt je ook kwetsbaarder voor ontstekingen en vergroeiingen, dat zijn stugge weefselbanden.

In ernstige gevallen kan zich littekenweefsel vormen. Hierdoor wordt je bewegingsvrijheid ernstig beperkt. Meestal duurt het twee tot negen maanden voordat de aandoening zich ontwikkelt. 

Wie loopt er het meeste risico op een frozen shoulder?

De aandoening komt vaker voor op middelbare leeftijd en komt vaker voor bij vrouwen. Als je diabetes hebt, is je risico op de aandoening drie keer zo groot.

Anderen die risico lopen zijn onder andere:

  • mensen die na een blessure of operatie lange tijd een schouderverband moeten dragen
  • mensen die lange tijd stil moeten blijven liggen als gevolg van een recente beroerte of operatie
  • mensen met schildklieraandoeningen

Hoe wordt een bevroren schouder behandeld?

Om de pijn te behandelen en je gewrichtsontsteking te verminderen, kan je arts je een ontstekingsremmend medicijn aanraden, zoals aspirine of ibuprofen.

Het probleem hiermee is wel dat deze medicijnen door velen niet goed verdragen worden, omdat ze last krijgen van de maag.

Het is immers bekend dat een drukkende, zeurende pijn in de maag kan komen door een kleine of grotere ontsteking (zweer) aan de maagwand.

Normaal wordt de maagwand door het maagslijmvlies beschermd tegen het scherpe maagzuur. Als het slijmvlies beschadigd of geïrriteerd is, kan dat zuur een ontsteking veroorzaken.

Het gebruik van pijnstillers die een ontstekingsremmende werking hebben, zoals diclofenac, ibuprofen of naproxen kunnen daar een oorzaak van zijn.

Alain ontwikkelde AX1 om zijn eigen frozen shoulder succesvol te behandelen

Jarenlang was ik een topsporter (surfer). Toen ik een enkele maanden geleden plots mijn schouder niet meer normaal kon bewegen schrok ik. Want ik leef zeer bewust gezond.

Maar waar ik nog het meeste van schrok waren 2 zaken:
1. Nog nooit had ik zoveel pijn gevoeld. Ik stond echt te huilen van de pijn.
2. Voor de eerste keer in mijn leven heb ik beseft dat andere nooit kunnen begrijpen hoeveel pijn jij wel voelt. Mensen om me heen deden er wat licht over. Zo van "Alain, je wordt gewoon wat ouder" en dat soort opmerkingen. Terwijl ik gewoon zin had om te janken van de pijn.

Dus ben ik in het kruidenlabo dat we thuis hebben gekropen. Heb systematisch geanalyseerd wat de oorzaken zijn van een frozen shoulder (en tegelijk ook van stijve gewrichten en stramme spieren).

Zo kwam ik tot de conclusie dat er 6 oorzaken zijn die ik moest aanpakken. Dat heb ik gedaan en ik nam een poeder dat ik later AX1 ben gaan noemen.
De A staat voor Alain. De X voor eXtreme pijn.

Letterlijk 2 dagen later had ik mijn normale bewegingsvrijheid herwonnen. Nul pijn meer. Ik ben het blijven nemen, want ik voel me er ongelooflijk goed bij. Soepel en vitaal. Pijnloos en opnieuw gelukkig.

 

Vorig artikel Waarom je NU moet starten met afslanken (nee, niet enkel om terug in je skinny jeans te passen!)
Volgend artikel Overgewicht en het coronavirus: hoe zat het ook alweer?