Gezondheidsvoordelen van andijvie die je absoluut moet kennen
Andij-wie?
Geen fan van andijvie? Dat verandert ongetwijfeld eens je deze groene blad- en herfstgroente wat beter leert kennen. Om de groente wat aantrekkelijker te maken, kan je al zeker stellen dat het een echte superfood voor je lichaam is. Wat smaak betreft, sluit de groente mooi aan bij witloof: you either love or hate it. De licht bittere smaak is iets waar je misschien wat aan moet wennen, maar vormt de perfecte finishing touch voor de lekkerste herfstgerechten. Eigenlijk behoort andijvie tot de slasoorten. In de winkel of de versmarkt vind je meestal twee verschillende soorten terug: de krulandijvie die eruitziet als sla of de gewone andijvie die ook warm bereid kan worden. Vooral die laatste soort is er eentje waar wij al te graag van smullen op regenachtige en koude dagen. Ken jij deze gezondheidsvoordelen van andijvie al? We kunnen al één ding verklappen: het is een vitaminebommetje. Lees ook: Dit zijn de seizoensgroenten van de herfst1. Stralende huid
Andijvie bevat een enorme hoeveelheid vitamine A. Vitamine A of retinol is een vetoplosbare vitamine die een belangrijke spil vormt in de opbouw van je weerstand en de versterking van je immuunsysteem. Groenten en fruit bevatten meestal veel bèta-caroteen, wat een voorloper van vitamine A is en je daardoor een flinke dosis van de vitamine bezorgt. Andijvie is een mooie bron van deze vitamine, die je nodig hebt om je celvernieuwing te stimuleren en onder andere gezonde ogen of een stralende huid te bekomen. Dankzij vitamine A worden er voortdurend nieuwe cellen gevormd in de huid, luchtpijp, het haar, tandvlees en het longweefsel. Daardoor gaan deze organen optimaal functioneren en de huid en het haar helemaal stralen. Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo2. Sterker immuunsysteem
Zoals bij het vorige puntje al vermeld werd, is vitamine A belangrijk voor de opbouw van je weerstand en de versterking van je immuunsysteem. Aan dat sterker immuunsystem dragen de antioxidanten die rijkelijk aanwezig zijn in andijvie mee aan toe. Deze antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress. Die oxidatieve stress ontstaat wanneer vrije radicalen je lichaam binnendringen en zo bacteriën door het immuunsysteem laten glippen. Antioxidanten kunnen de reacties die deze bacteriën in je lichaam veroorzaken tegengaan en de bacteriën doen verdwijnen, zodat je niet ziek wordt. Meer specifiek bevat andijvie het antioxidant kaempferol, dat onder andere gelinkt wordt aan het bestrijden van kanker. Lees ook: Je immuunsysteem verbeteren doe je dankzij deze 5 effectieve tips3. Lager risico op hart- en vaatziekten
Net zoals vitamine A is vitamine K een vetoplosbare vitamine die je terugvindt in andijvie. Deze vitamine is essentieel voor een gezonde bloedstolling. Een slechte bloedstolling kan klonters creëren, waardoor je een hoger risico loopt op hart- en vaatziekten. De vitamine wordt gedeeltelijk aangemaakt door bacteriën in onze dikke darm. Voor de rest haal je vitamine K je voornamelijk uit groene groenten zoals andijvie, plantaardige oliën en fruit. Een tekort aan vitamine K zou volgens wetenschappelijk onderzoek even schadelijk zijn voor je lichaam als het roken van twee pakjes sigaretten per dag. Een gebrek eraan leidt tot de verkalking van de bloedvaten en bijgevolg ook van de hartkleppen, waardoor je meer kans hebt op hart- en vaatziekten. Let er dus zeker op dat je een tekort voorkomt. Lees ook: Hart- en vaatziekten: is er een verschil tussen een hartstilstand, hartinfarct en hartfalen?4. Rijk aan mineralen
Ook wat mineralen betreft, schenkt andijvie een serieuze portie aan jouw lichaam. Denk aan: kalium, calcium, magnesium en ijzer. Stuk voor stuk essentiële mineralen die instaan voor belangrijke lichaamsfuncties. Kalium is bijvoorbeeld onmisbaar voor een gezonde vochtbalans en een stabiele bloeddruk. Daardoor is het een belangrijke regulator voor de bloedsuikerspiegel. Calcium is dan weer verantwoordelijk voor stevige botten en een mooi, sterk gebit. Magnesium zorgt eveneens voor de botopbouw, naast een optimale werking van de spieren en het vlot doorgeven van zenuwprikkels. Ten slotte is ijzer nodig om voldoende rode bloedcellen aan te maken, die zuurstof op een vlotte manier doorheen het hele lichaam moeten transporteren zodat elk orgaan voldoende zuurstof krijgt om zijn werk te kunnen doen. Lees ook: Deze voedingsmiddelen helpen als oplossing voor ijzertekort De gezondheidsvoordelen van andijvie zijn dus legio. Dringend tijd om deze seizoensgroente om het menu te zetten en er mee aan de slag te gaan tijdens jouw kookexperimenten.
Lees ook: Voedingsdriehoek: jouw gezonde levensstijl begint hier
Vermageren aan buik is wat je het liefste wil? Lees dit artikel.