Het is de tijd van het jaar voor de goede voornemens. Ik vermoed dat meer dan 50% van de mensen rond Nieuwjaar goede voornemens formuleren. Klaar om stappen te zetten in de richting van een gezonder en nog gelukkiger nieuwe jaar.
Nu wil ik niet de brenger van slecht nieuws zijn, maar je weet net zo goed als ik dat er vaak niets van in huis komt. Volgens sommige onderzoeken zou meer dan 90% van de goede voornemens al tegen eind januari vergeten en opgegeven zijn.
Hoe komt het dat goede voornemens zo vaak sneuvelen?
Wat zijn de specifieke fouten die mensen maken, waardoor goede voornemens vaak nog sneller dan sneeuw voor de zon wegsmelten? We geven je hier enkele supergoede tips, zodat je je goede voornemens dit jaar niet vergeet. Lees mee.
Fout # 1: onvoldoende eten
Geeft toe, we zijn al goed begonnen. Niet genoeg eten doet goede voornemens mislukken. Ja, het lijkt logisch dat je jezelf de discipline zou opleggen minder te eten als het je goede voornemen is om te vermageren. Maar wat er in de praktijk vaak gebeurt is dat mensen keihard gaan diëten en dit niet kunnen volhouden. Een Amerikaans dieetexpert verwoordt het als volgt: "
Diëten die erg calorie-arm zijn brengen je in een futloze toestand, verprutsen je bui en scheppen feitelijk een stresssituatie voor je lichaam. Hoewel het belangrijk is bewust om te gaan met hetgeen je eet, of niet eet, zal jezelf uithongeren niet werken. Nog los van het feit dat je je er rot bij zal voelen." Een tip om je te helpen bij je goede voornemens: verminder hetgeen je eet heel lichtjes, maar wel consequent en consistent. Laat iets wegvallen waar je van weet dat het je zwaar maakt. Dat ene koekje laat 's avonds, of die candy bar die je in de namiddag eet. Of vervang iets vet in je eten door iets lichter. Moeilijk is het niet. Een kleine stap in de juiste richting, maar wel eentje die je dag na dag herhaalt, ligt binnen je bereik.
Fout #2: goede voornemens die te ambitieus of te vaag zijn
Als je als goed voornemen zegt "
Ik wil 10 kilo vermageren dit jaar", zonder er een echt stappenplan aan te verbinden, dan is de kans klein dat je succesvol zal zijn. Maak je goede voornemen makkelijker haalbaar en korter in de tijd. Vervang het voorbeeld hierboven door "
Ik wil 2 kilo verliezen in januari", of "
Ik vervang de melkchocolade die ik dagelijks eet door zeer donkere chocolade", of "
Ik ga vanaf nu elke dag 30 minuten wandelen".... Zo'n meer beperkte doelen laten je toe continu kleine overwinningen te behalen. Hierdoor heb je het gevoel dat je vaak stappen zet in de richting van je einddoel, bouw je je zelfvertrouwen op en blijf je gemotiveerd. Nog enkele voorbeelden van hoe je dit best aanpakt? Vervang "
Ik ga dit jaar fitter worden" door "
Ik ga vanaf nu 3 keer per week 30 minuten op de fitness sporten" Zeg niet "
Ik ga vermageren", maar liever "
Tegen eind februari ga ik 5 kilo vermageren". Een goede en realistische methode om dit aan te pakken is de volgende. Neem een blanco vel papier waar je aan de bovenkant je einddoel voor 2018 noteert. Bijvoorbeeld "
10 kilo vermageren en fitter worden". Dan deel je de pagina op in 12 maanden en vul je voor de eerste 3 maanden concrete doelstellingen in die elkaar aanvullen. Als volgt bijvoorbeeld:
- Januari: 3 kilo verliezen door geen koekjes meer te eten + 2 keer per week 30 minuten fietsen
- Februari: 2 kilo verliezen door geen zoete frisdrank meer te drinken + op het werk altijd de trap te nemen in plaats van de lift
- Maart: 2 kilo verliezen door witte rijst en witte pasta te vervangen door bruine rijst en boekweitpasta + in plaats van 2 keer per week 30 minuten te fietsen, dit 3 keer per week te doen.
enz.. Zo zet je haalbare en concrete tijdsgebonden doelen voor je neer, waar je je gemakkelijk aan kan houden. En ik weet niet of je het gemerkt hebt, maar op die manier ben je tegen eind maart al 7 van die 10 kilo kwijt!
Fout #3: de alles-of-niets mentaliteit bij goede voornemens
OK, je hebt een plan om af te vallen, maar je hebt toegegeven aan de verleiding en je hebt (te veel) pizza gegeten bij de lunch. "
Het kwaad is toch al geschied, dus ik eet die zoete koekjes (vol suiker) ook maar op bij de koffie". Of "
Ik ben op dinsdag niet kunnen gaan fietsen, dus sla ik de 2e keer ook maar over deze week. Ik zal me wel volgende week herpakken..." Die 'alles-of-niets' houding is waarschijnlijk de grootste vijand van goede voornemens. Want als je zo redeneert dan escaleer je van één 'foutje' bijna automatisch naar een reeks opeenvolgende fouten. Waarna je je weer schuldig en hopeloos voelt. Niemand eist perfectie van je! Perfectie is niet realistisch. Iedereen zondigt wel eens tegen zijn of haar gezonde eetgewoontes. Alleen moet je het wel in de hand houden en zeker niet laten escaleren. Leer uit je foutjes en saboteer jezelf niet! Focus op je vooruitgang, niet op de obstakels en foutjes.
Constant goed bezig zijn leidt tot veel meer resultaat dan van tijd tot tijd super streng bezig te zijn.
Fout #4: je niet omringen door mensen die je positief beïnvloeden
Men zegt soms dat je bent met wie je je omringt. Als je je tijd vooral doorbrengt met mensen die ongezond eten, niet voldoende bewegen, ongemotiveerd zijn om hun eigen leven te verbeteren.... dan lopen zelfs de beste goede voornemens gevaar. Bekijk eens de vijf personen met wie je het meeste omgaat. De kans is groot dat je op vele vlakken hetzelfde gedrag als hen vertoont. Het is echt belangrijk bewust te bepalen door wie je je laat beïnvloeden. Een tip op dit vlak is iemand te vinden die je keuzes en doelstellingen deelt en je aan die persoon optrekken. Tegelijk zal jij een steun zijn voor die ander. Je helpt elkaar. Dat alleen al maakt het behalen van je goede voornemens veel gemakkelijker.
Fout #5: eten dat je haat beginnen eten
Gezond of bewust eten betekent niet dat je je bord moet vullen met ingrediënten die je haat. Zo ken ik iemand die al maanden enkel kip en broccoli eet, want iemand heeft haar dit aangeraden. Op korte termijn zal het werken, maar ik garandeer je dat het na een tijd je oren uitkomt en je dan sterk neigt je goede voornemens als een baksteen te laten vallen. Als je blijvende keuzes wil maken inzake voeding, dan moet je eetgewoontes aannemen die je leuk vindt en bijgevolg zonder meer kan volhouden. Eens je goed bezig bent kan je bijvoorbeeld een 'cheat day' inlassen waarop je wel een koffiekoek, of iets anders wat je de rest van de week laat vallen, eet.
Alain, de producent van SkinnyLove*, eet geen brood meer.... op weekdagen. Elke zondag gaat hij naar een goede bakker, haalt hij er lekkere pistolets en zelfs koffiekoeken, waar hij samen met zijn vrouw en de kids van geniet. Hij is de voorbije 2 jaar, met de hulp van SkinnyLove*, flink wat kilo's vermagerd.
Fout #6: focussen op wat niet mag en niet op wat wel mag
Als je focust op gewichtsverlies dan begin je waarschijnlijk te denken aan alles wat je niet meer mag eten of drinken. Snoep, zoete frisdrank, gefrituurd eten.... worden allemaal de 'vijand' van je goede voornemens. Onze tip? Focus niet enkel op wat je moet laten vallen. Voeg ook nieuwe zaken toe aan je dieet. Eet tussen de maaltijden door een stuk fruit (maar geen banaan). Dat is lekker en gezond. Wees creatief met sla en eet regelmatig een verschillende sla bij je eten. Contacteer Alain (van SkinnyLove*) en hij geeft je concrete tips wat je allemaal kan eten in de loop van de dag. Je zal op doe manier nieuwe voedingswaren ontdekken. En dan zit je niet vast in een stramien van geboden en verboden, maar van genieten en positieve resultaten.
Fout #7: je maaltijden niet plannen
Als je je goede voornemens op het gebied van gewichtsverlies wil realiseren, dan moet je beginnen plannen. Het plannen van je maaltijden en de bereiding ervan maken echt deel uit van je aanpak. Niet enkel omdat je dan de gemakkelijke valstrik van kant-en-klare vettige etenswaren vermijdt, maar ook omdat je zo een goede mix bekomt van proteïnes, vetten en koolhydraten. Plan zelfs voor de hele week van tevoren en ga dan bewust naar de winkel om je inkopen te doen in functie van je maaltijden. Nog slimmer? Maak op die ene dag, waarop je wat extra tijd hebt, een extra reservemaaltijd en -snack klaar. Zo kan je je ook in onverwachte omstandigheden aan je goede voornemens houden.
Fout # 8: niet voldoende in jezelf geloven
Als je last hebt van overgewicht dan kan het best zijn dat je hierover frustratie ervaart. Het kan ook aan je zelfbeeld knagen. Het kan zelfs een onmogelijke uitdaging lijken je overgewicht succesvol aan te pakken. Mensen die hun goede voornemens nogal snel laten varen doen dit vaak vanwege een negatief zelfbeeld ("
ik kan het toch niet") en vanwege een zeer beperkt geloof in hun kans op slagen. Een veel gehoorde uitspraak van mensen die hiermee zitten is bijvoorbeeld "
Ik kan de discipline niet opbrengen om slechte gewoontes af te zweren. Soms eventjes, maar nooit lang genoeg." Onze tip: in plaats van vast te blijven zitten in die negatieve gedachten die je beperken in je kunnen, probeer je te evolueren naar een groeimentaliteit. Aanvaard dat je in het verleden misschien niet altijd het verhoopte succes behaald hebt met je goede voornemens, maar dat je van elke ervaring - ook slechte ervaringen - wat bijleert en die learnings kan inzetten om steeds beter, steeds sterker te worden. Een tegenslag is niet het signaal dat je traject naar een lager gewicht mislukt is en moet ophouden, wel integendeel. Tegenslagen vormen een normaal onderdeel van het leven, in alles wat je probeert te bereiken. Gooi de handdoek bij tegenslag niet in de ring, maar vraag je af wat je aan je aanpak kan aanpassen om het vanaf nu (nog) beter te doen. Wees niet te hard met jezelf. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Iedereen (!) ondervindt moeilijkheden en hindernissen.
Succes bereik je door 1 keer meer op te staan dan je valt.
Met andere woorden, niet opgeven na een moeilijk moment of een tegenslag, maar doorzetten in de goede richting. Misschien moeten we met z'n allen van dit laatste ons goede voornemen voor 2018 maken. Wat denk je?
*SkinnyLove gebruikt de kracht van de natuur, dankzij de werking van ingrediënten als vijgcactus, gember, matcha groene thee en meer. Vijgcactus ondersteunt het afslanken dankzij een gunstige invloed op het vetmetabolisme. Gember bevordert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Gember geeft je ook meer energie. Matcha groene thee ondersteunt het afslanken en heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Vezelrijke citroen, de Acacia senegal vezels, pompelmoes zijn vezelrijk en onderdrukken bijgevolg je hongergevoel. Brandnetel houdt je uiterlijk fris en jeugdig.